Bolgár-észak-macedón megállapodás az uniós csatlakozási tárgyalások menetéről

Bulgária és Észak-Macedónia hosszas vitákat követően megállapodott Szkopje uniós csatlakozási tárgyalásai megkezdésének ütemtervéről.

Teodora Gencsovszka bolgár külügyminiszter vasárnap egy erről szóló jegyzőkönyvet írt alá észak-macedón hivatali partnerével, Bujar Osmanival Szófiában. Az egyezség részét képezi az Európai Unió tárgyalási alapjának, amelynek keretében a még nyitott bilaterális kérdéseket rendeznék.

Bulgária és Észak-Macedónia kapcsolatát évek óta etnikai és kulturális konfliktusok nehezítik. Szófia 2020 óta azon feltételekhez kötötte a vétó visszavonását, hogy Észak-Macedónia elismerje a macedón nyelv bolgár eredetét, valamint alkotmányos kisebbségnek nyilvánítsa a területén élő bolgárokat, és vessen véget a Bulgária elleni gyűlöletbeszédnek.

A vasárnap aláírt jegyzőkönyv sajtóértesülések szerint egyebek mellett kiindulási pontokat és határidőket rögzít a vitás kérdések rendezéséhez. Úgy tudni, tankönyvek és emlékművek feliratainak módosítására, illetve a bolgár kisebbség észak-macedón alkotmányban történő elismerésére is tartalmaz javaslatokat. A dokumentum szövegét kedden hozzák nyilvánosságra.

(MTI)
A kép forrása: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Iratkozzon fel hírlevelünkre