Varga Judit: Magyarország elkötelezett az Európai Unió bővítése mellett

Magyarország elkötelezett az Európai Unió bővítése mellett, támogatja Ukrajnát, Moldovát és Georgiát európai integrációs erőfeszítésükben – közölte Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán csütörtökön.

Varga Judit erről annak kapcsán írt közösségi oldalán, hogy az Európa-ügyi miniszterek csütörtöki stockholmi informális tanácsülésén napirenden volt Ukrajna, Moldova és Georgia uniós csatlakozásának a kérdése.

Magyarország elkötelezett az Unió bővítése mellett, támogatja mindhárom országot európai integrációs erőfeszítésükben. A magyar álláspont egyértelmű: az EU bővítési politikájának hitelessége és integritása megköveteli, hogy nem feledkezhetünk meg a nyugat-balkáni országokról sem, az ő bővítési folyamatuk hasonlóképpen fontos Európa jövője, prosperitása, egysége és biztonsága szempontjából

– fogalmazott. Varga Judit egyúttal kiemelte, hogy az unió bővítési politikájának minden tagjelölt szempontjából kiegyensúlyozottnak, igazságosnak, azonos feltételeken és érdemeken alapuló folyamatnak kell lennie.

Az ezeket a szempontokat mellőző gyorsított megközelítés nem érdeke az uniónak

– jegyezte meg. Varga Judit azt írta, hogy bár elismerjük Ukrajna eddigi erőfeszítéseit a tagjelölti státusz kritériumainak teljesítése kapcsán, van, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül. Az Ukrajnában élő magyar kisebbség miatt Magyarország kiemelten fontosnak tartja a nemzeti kisebbségek 2015 előtti jogainak visszaállítását – rögzítette a miniszter. Kiemelte, a nemzeti kisebbségek védelme alapvető uniós érték, és Magyarország elvárja az Európai Bizottságtól, hogy alaposan ellenőrizze Ukrajna megfelelését ezen a területen is. Varga Judit szavai szerint Ukrajna valamennyi törvényében biztosítani kell a nemzeti kisebbségek jogait, különös tekintettel az oktatási törvényre, az államnyelvtörvényre, a nemzeti kisebbségekről szóló törvényre. E tekintetben – folytatta – a Velencei Bizottság véleménye szerint is még sok a tennivalója Ukrajnának.

Ebből következik, hogy mi, magyarok nem támogathatunk előrelépést a tagjelölti státusz felé Ukrajna esetében a nemzeti kisebbségek jogainak garantálása nélkül

– olvasható a bejegyzésben.

Forrás és fotó: Varga Judit/Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre