10 hely, ahova keresztényként érdemes ellátogatni a Múzeumok Éjszakáján

777

2023-ban is megrendezik a méltán népszerű Múzeumok Éjszakáját: június 24-ről 25-re virradó éjjel izgalmas kulturális programokkal várják az érdeklődőket az ország számos pontján. Most mutatunk néhány tárlatot, hova érdemes ellátogatni, ha a kereszténységről szeretnének többet megtudni.

Immár 21. alkalommal kerül megrendezésre a Múzeumok Éjszakája, melyre összesen 442 intézmény jelentkezett országszerte. Budapesten számos múzeum nyitja ki kapuit ezen az éjszakán, hogy színes programokkal kedveskedjen a látogatóknak.

Assisi Szent Ferenc-plébániatemplom

A Bakáts téren található neoromán stílusú templom már délután négytől várja a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Betekintést nyerhetünk a templom orgonái közé, kipróbálhatjuk a harmóniumot, valamint az est során Pék Csaba harmóniumkoncertjét is meghallgathatják az érdeklődők. A férőhelyek korlátozott száma miatt előzetes regisztráció szükséges.

Bibliamúzeum – Ráday Gyűjtemény

A Bibliamúzeum időszakos és állandó kiállításai mellé jó társaság is jár: Gönczy Ákos teológushallgató és Tayler Patrick Nicholas festőművész tart előadást, miközben körüljárják a tárlatokat. Lesz nyomdászati foglalkozás és előadás a modern nőkép kialakulásáról, valamint este hattól étát tartanak a református negyedben.

A Ráday Könyvtárban Szabó András és Petrőczi Éva este hatkor nyitja meg a Tudományok másként – „A tanítás gyökere keserű, de gyümölcse édes” című kiállítást. Somogyi Márk könyvkötő tart workshopot, a látogatók megfejthetik a Ráday család titkait, kvízjátékon vehetnek részt, előadást hallhatnak az épülettömb történetéről és a tudománytörténet érdekességeiről.

Szent István Bazilika

Nagy érdeklődés övezi Magyarország egyik legjelentősebb egyházi épületének programjait: a vezetett túrák nagyrésze elérte a maximum létszámot, azonban az altemplom, a templomtér és a panorámaterasz egyénileg is látogatható.

Aki nem a fővárosban lakik annak sem kell más hétvégi program után néznie, a vidéki nagyvárosokban is eseménydús tárlatvezetésekkel várják az érdeklődőket szombat este. 

Debreceni Református Nagytemplom

A debreceniek sem fognak unatkozni szombat este. A református Nagytemplom programkínálata rendhagyó tárlatvezetésekkel és interaktív kalandokkal is készül, élőzenei kísérettel megtekinthető lesz a CSILLAG_KÉPEK című időszaki kiállítás, a Vega Csillagászati Egyesület Hajdúsági Területi Klubjának jóvoltából pedig az érdeklődők távcsövek segítségével megfigyelhetik az esti égboltot a két torony közötti panorámajárdáról.

Éjfél előtt fél órával Csorba Gergő orgonaművész különleges hangulatú koncertjével várn mindenkit, ahol mai modern filmzenéket is hallhatunk, színes fényfestés kíséretében. 

Esztergomi Keresztény Múzeum

Magyarország leggazdagabb egyházi gyűjteménye a reneszánsz kor hódolóinak kedvez. Programjai között a kor stílusának megfelelő hajviselet workshop és táncház is fellelhető, valamint reneszánsz tárgybemutató is lesz Kontsek Ildikó múzeumigazgatóval és Szakács Márton restaurátorral. A Keresztény Múzeum itáliai gyűjteményén kívül más látnivaló is lesz az este folyamán: az Árpád-házi Szent Erzsébet iskola színjátszói előadásában láthatjuk Carlo Goldoni, A hazug című komédiáját. 

Egri Főegyházmegyei Könyvtár

Gy. Molnár Kerstin, az ArchívArt Könyvrestaurátor Műhely vezetője két könyv újjászületéséről is tart előadást, “Ó bárcsak pergamenből lenne az ég, és tintából a tenger” címen. Ezt követően körbetekinthetünk a barokk teremben Balogh Ferenc könyvtárigazgató vezetésével. Az estet Csorba Erzsébet történész társaságában zárhatják a látogatók, akik a karzati séta közben quiz játékkal mérhetik fel tudásukat. A helyesen válaszolók természetesen nem maradnak jutalom nélkül. 

Pécs ókeresztény temetője

Az ókori Róma rajongói számára páratlan lehetőségekkel kecsegtet az UNESCO világörökségi listáján is szereplő régészeti bemutatóhely. Interaktív, kreatív foglalkozások keretein belül ismerkedhetünk meg a hajdani Római Birodalom művészetével. Kevesen tudják, de több klasszikus társasjáték is fennmaradt az ókorból, melyeket szintén kipróbálhatunk Pécs belvárosában.

Soproni Evangélikus Múzeum

A múzeum a gasztronómiával köti egybe az idei év programjait. Pelikán András a Soproni Evangélikus Egyházközség lelkészének ismeretterjesztő előadása után Erhardt Zoltán pékség tulajdonos beszél a természetes kovásszal készült kenyerekről: persze az elméleti rész mellett meg is lehet kóstolni, miről van szó. Hogy jól csússzonak a falatkák, dr. Varjú Péter vegyészmérnök tart sörtörténeti áttekintést, szintén kóstolóval.

Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum

Lencsés Rita fitoterapeutával gyógynövény-workshopján különféle teákat és szörpöket kóstolhatnak az érdeklődők. A frissítők után Tornyai Gábor atya rendhagyó tárlatvezetést tart a Föld és ég között kiállításban.

Pándi Balázs és Benkő Róbert a magyar free jazz meghatározó alakjai, Márkos Albert színházi és filmes zeneszerző, Harcsa Veronika előadóművész valamint Keszég László színművész együtt vállakozik arra, hogy Kassák Lajos válogatott verseit egy rendhagyó lemezen mutassa be. Zenéjük hűen követi a szabadverseiről ismert költő műveinek attitűdjét. A megzenésítések között találunk melodikus, dalszerűen szerkesztett struktúrákat, a verseket követő szabad improvizációkat és konceptuális, avant-garde dalokat. 

Miután a zenés előadás megteremtette a hangulatot, a Galiba zenekar viszi tovább a műsort egy kis táncházzal.

Belvárosi Plébánia Szolnok

Érdemes a kisgyermekes családoknak benéznie a szolnoki plébániára, ahol délután játékos, bibliai ismereteken alapuló templomfelfedezés, és szabadulószobával várják a gyermekeket. Az esti misét követően orgonakoncert és a Jubite kórus szórakoztatja a muzikális beállítottságúakat, valamint gitáros kísérettel misebor kóstolót is rendeznek a templomtéren. 

Levezetésképp imádságos meditációra is lehetőség van a templomban, ahol vetítéssel segítik az elmélyülést.

Nem csak a listán szereplő helyszínek közül tudnak válogatni az érdeklődők, számos múzeum vár még ezen kívül minden látogatót. Ezen a hétvégén szintén látogatható többek között a Tihanyi Bencés Apátság, valamint a Váci Püspöki Palota is nyitva áll a kultúrára szomjazók előtt.

A programok pontos kezdéséről a Múzeumok Éjszakája honlapján informálódhatnak. 

A címlapkép forrása: Pixabay

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre