Tizedik alkalommal startol a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó

Idén tizedik alkalommal kerül megrendezésre a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó. A rendezvénynek Nagymaros ad otthont, így a Dunakanyar legnagyobb összművészeti fesztiváljának nevezhető az esemény. 

A megnyitón beszédet mondott Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára köszöntőjében kiemelte, a korábbiakhoz képest még nagyobb programkínálattal készültek a szervezők az idei évben: 220 művész érkezett, a V4 országokon kívül még két helyről érkeztek külföldi előadók, négy helyszínen összesen ötven zenei program várja az érdeklődőket. A koncertek és színházi bemutatók mellett természetjáró programok, vízitúra, számos családi program, filmvetítések is találhatóak a repertoáron.

A Dunakanyar szerintünk az ország egyik legszebb része. Az biztos, hogy ha már valaki egyszer a Dunakanyarnál járt, nem felejti el ezt a csodálatos természeti környezetet

– emelte ki a fesztivál fővédnöke. Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy a V4 országok közt egyedülálló ez a színházi találkozó. 

Ez is azt mutatja, hogy a V4 országoknak a kulturális gyökerei oly mértékben összefonódnak, hogy évszázadokon át összekötik ezeket a nemzeteket, és minden időben egymást tudjuk erősíteni

– jegyezte meg a parlamenti államtitkár.

Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Heinczinger Balázs, Nagymaros polgármestere köszöntötte a fesztivál első napján résztvevőket, és megköszönte a szervezőknek a munkáját. Kis Domonkos Márk, a fesztivál igazgatója beszédében kifejtette, hosszú és rögös út volt a fesztivál létrehozása, azonban úgy érzi, a fesztivál Nagymaroson lelt igazán otthonra. 

Az a közösség, ami itt kialakult, ez az ami az egésznek értelmet ad. Amikor látni a szemeket, hallani a tapsokat, látni a szórakozó fiatalokat és időseket egyaránt, én azt mondom, megérte a fáradozást.

– fogalmazott a a fesztivál igazgatója, aki leszögezte, minden művészeti ágnál fontos felelősségünk az, hogy átadjuk a tudást és a lehetőségeket a következő generációnak. Ezért fog öt művészeti egyetem közös projektje megvalósulni önálló programként az idei V4 Fesztiválon.

Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

A megnyitót Feledi János – Oláh Dezső Vibratone Quartet zárta. Az Esszencia a bartóki szellemiséget mutatja be néhány jellegzetes népzenei gyűjtésen keresztül, különös tekintettel a zene és a tánc kapcsolatára. Feledi János rendezése részben tradicionális, részben kísérletező, s ez a megközelítés dominál az Oláh Dezső Quartet előadásában felcsendülő Bartók-mű, a 15 magyar parasztdal ütőhangszerre, bőgőre és zongorára készített adaptációjában is.

Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

A fesztivál programtábláján olyan neves előadók neveivel is találkozhatunk, mint a Carson Coma, Halott Pénz, Dzsúdló, Analog Balaton, Blahalouisiana vagy a Bagossy Brother Company. A programokról és fellépőkről a V4 fesztivál oldalán olvashatnak. 

A címlapkép forrása: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre