David Crowder: Mindenki a mennyországba igyekszik, mégsem akar senki meghalni

A David Crowder Band egy hat főből álló keresztény rockzenekar és modern dicsőítő csapat a Texas állambeli Waco városából. A zenekarnak nevét is kölcsönző fő dalszerző, énekes, gitáros és öt társa 1996-ban kezdték meg működésüket. A közösen alkotó időszak 2012-ben zárult le. Azóta nem jelent meg nagylemezük. Bár az immár „nem létező" zenekar egy évvel később még kiadott egy válogatáslemezt All this for King címmel.

Nyolcvannegyedik volt az amerikai slágerlistán az „Illuminate” című nagylemezük 2003-ban, aztán egy nagy ugrással a harminckilencedik lett az „A Collision” 2005-ben. Az egyik legjobb eredményt produkáló nagylemezük a Remedy 2007-ből.

Megalakulások leginkább egy felismerésből indult. David Crowder a Baylor Egyetemre járva arra döbbent rá, hogy noha az egy keresztény intézmény, mégsem volt helyben semmiféle gyülekezet, amelyhez a diákok csatlakozhattak volna. A hiányzó egyházi közösségi teret a zenekar alapítója fontosnak találta pótolni, ezért gyülekezetet alapított, ahol az általa kedvelt muzsika is megszólalhatott. Az egyetemi baptista gyülekezet 1995-ben tehát megalakult.

David Crowder gyülekezeti vezetőként – és még az egyetem diákjaként – kulturális és zenei alapon is táplálékot akart nyújtani az oda csatlakozó hívőknek. Ennek érdekében megalakult a David Crowder Band. 

A keresztény közösségben való tevékeny részvételük a következő években meghatározta a zenei életüket. Számos gyülekezetbe, vallásos fesztiválra eljutottak zenéjükkel. 2012-ben volt az utolsó keresztény konferencia, ahol utoljára egy színpadon álltak a zenekar tagjai. 

Jó hír, hogy a zenekari felbomlás nem jelenti egyenesen azt, hogy David Crowdertől ne hallanánk többé semmilyen megszólalást. Egyszerűen csak „Crowder” néven David Crowder tovább vitte zenei projektjeit. Három lemezt is kiadott azóta, amelyek közül az utolsó a tavaly őszi „I Know a Ghost” című album. A David Crowder Band szellemi öröksége tehát nem tűnt el nyomtalanul.

Az énekes előadó két könyvet is írt. A 2005-ben megjelent címe: „Megtalálni és meglátni Istent a naplementében és a sushiban”. A másik könyv címe: „Mindenki a mennyországba igyekszik, mégsem akar senki meghalni”. Már a címekből is érezhetjük, hogy a hosszú szakállas, szemüveges előadó képes azokat a témákat is feszegetni, amelyek talán a keresztény jámborság kézikönyvébe nem kerülnének be alapesetben. 

Crowder utolsó előtti nagylemezén, az „American Prodigal” albumon hallhatjuk a „Back to the Garden” című számot, amely keresztény manírok és megszokott klisék nélkül mondja el a paradicsomi állapot elvesztését. Ám a dal arra is rávilágít, hogy a Szent Szellem miképpen tudja ezt a vesztes állapotot újra helyreállítani. Akár bennünk is. Megerősítést kapunk, hogy az eredendően szabadnak és királyinak teremtett életünk újra ebben a csodálatos királyságban élhet.

A számot bemutató videoklip a megváltás üzenetét érzékelteti, amely azok számára is befogadhatóvá válik, akik nem tartoznak semelyik keresztény közösséghez.

Forrás: Karc FM/Igéző; Fotó: Pinterest

Iratkozzon fel hírlevelünkre