Összezavarja biológiai óránkat az óraátállítás

Az óraátállítás negatív, egészségügyi hatásai túlsúlyban vannak a pozitív, gazdasági előnyeihez képest a szakértők szerint.

Pintér Ferenc meteogyógyász az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában arról beszélt, hogy az óraátállítással az a probléma, hogy az emberek életritmusa egy órával eltolódik, aminek több káros hatása is van.

Ilyen például a biológiai óránk megzavarodása, amely az életfolyamataink összehangolásáért felelős.

Az óraátállítás után körülbelül két hétre van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy a biológiai órája újra harmonikusan tudjon működni. Nem véletlen, hogy az átállítás utáni időszakban nagymértékben növekszik a balesetek száma az utakon.

Jelentősen megnövekszik az agyvérzések száma is, kialakulhatnak vérnyomás-ingadozási, keringési, emésztési problémák. 

Az Európai Unió legutóbbi felmérésében 4,6 millió ember szavazott az óraátállítás eltörlése mellett. Az uniós felmérések történetében a legmagasabb részvételi aránnyal zárult a szavazás. Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnöke kijelentette: az emberek akaratának megfelelően meg kell szüntetni az óraátállítást. Az eltörlésről szóló törvényjavaslatot elő kell terjeszteni az Európai Bizottságnak, melyről először az Európai Parlament dönt, majd pedig az egyes tagállamok határozhatnak arról, hogy nyári vagy téli időszámítást szeretnének állandósítani.

(MTI, vasárnap.hu)

Iratkozzon fel hírlevelünkre