Iskolás gyermekek szenvedik el az iszlamista támadásokat Burkina Fasóban

A CERF szerint összesen több mint 100 ezer ember menekült el otthonából, nagyrészt Burkina Faso keleti és északi részén.

A fegyveres támadások miatt több mint 1100 iskolát zártak be, ez pedig a CERF szerint csaknem 150 ezer gyerek oktatását érinti.

További, körülbelül 120 ezren nem jutnak megfelelő egészségügyi ellátáshoz, miután a közegészségügyi központok az erőszak sújtotta területen bezártak vagy csupán a legszükségesebb feladatokat képesek ellátni.

A Szahara „partvidékének” nevezhető, Mauritániától Szudánig húzódó Száhel-övezetben lévő Burkina Fasóban hónapokkal ezelőtt újra fellángolt az erőszak, amelynek egy részét dzsihadista csoportok számlájára írnak. A biztonsági erők rendszeres hadműveleteik ellenére képtelenek kordában tartani a szélsőségeseket, akik 2016 óta több mint 200 merényletet követtek el. A támadások a fővárost, Ouagadougout sem kerülték el.

Burkina Faso más térségeiben gyakoriak az összecsapások a pásztorok és a földművesek között. Az összetűzések miatt a helyiek innen is menekülni kényszerültek.

A körülbelül 20 milliós ország az ENSZ adatai szerint a világ tíz legszegényebbje között van.
Burkina Faso tagja egy öt országból álló regionális katonai összefogásnak. A G5-Száhel Burkina Faso, Csád, Mali, Mauritánia és Niger részvételével 2017-ben indult az iszlamista fenyegetés felszámolására.

MTI

'Fel a tetejéhez' gomb