Megpihent, aki minden magyarért megharcolt – Elhunyt Potápi Árpád János

Tragikus hirtelenséggel, 57 éves korában elhunyt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-bejegyzésében úgy búcsúzott: „Potápi Árpád minden magyarért megharcolt, és most megpihent„.

A gyászhírt Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán így kommentálta:

„Potápi Árpád minden magyarért megharcolt, és most megpihent. Isten veled, Barátom! Hiányozni fogsz.”

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke Facebook oldalán búcsúzott a politikustól:

„Elment a magyar nemzetpolitika hű katonája. Isten veled, Árpád!”

Vitályos Eszter kormányszóvivő a Facebook közösségi portálon azt írta,

„Nincsenek szavak… A nemzetért végzett fáradhatatlan szolgálata örök példa marad mindnyájunk számára. Isten veled, nyugodj békében, Árpi!”

Miniszterek, kollégák emlékeztek meg az államtitkárról

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szintén a Facebook közösségi portálon felidézte, Potápi Árpád János az elmúlt másfél évtizedben a nemzetpolitika meghatározó szereplőjeként elévülhetetlen érdemeket szerzett.

„Mindent megtett azért, hogy a magyar kormány nemzetpolitikájának vezérelve, a nemzeti összetartozás minden magyarnak a világ minden táján kézzelfogható valóság legyen”

– fogalmazott. Nagy István agrárminiszter a halálhír kapcsán arról írt a közösségi portálon,

„nem csak politikusként, hanem emberként is mindig elkötelezetten képviselte a magyar közösségek ügyét, határokon innen és túl. Munkája, hite és kitartása örökre beíródik a nemzeti emlékezetünkbe”.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter pedig azt emelte ki,

„Potápi Árpád a határon túli és diaszpórában élő magyarok érdekeinek egyik legnagyobb harcosa volt.”

Búcsúznak az államtitkártól a határon túli szervezetek vezetői is

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a tragikus hír kapcsán azt emelte ki, Porátpi Árpád János

„tevékenyen szolgálta és kitartóan alakította az elmúlt másfél évtized nemzetpolitikáját. Ahol tudott, segített. Gyászolja őt minden erdélyi magyar közösség, ahol az elmúlt években megfordult.”

Dr. Pásztor Bálint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke úgy jellemezte a volt államtitkárt:

„az egységes magyar nemzetben nemcsak hitt, hanem tett is az érdekében nap mint nap.”

A kormany.hu-n közzétett életrajza szerint Potápi Árpád János 1967. március 28-án született Bonyhádon. 1985-ben érettségizett a bonyhádi Petőfi Sándor Gimnáziumban, 1985-1986-ban a bonyhádi Vörösmarty Mihály Általános Iskola képesítés nélküli nevelője volt. 1991-ben általános iskolai tanári oklevelet szerzett a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola magyar nyelv és irodalom-történelem szakán, 1991 és 1994 között pedig elvégezte az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a történelem szakot. 1991-től 1993-ig a szegedi Tarjánvárosi 4. Sz. Általános Iskola, 1993-tól pedig a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium tanára volt. 1998-tól 2011-ig a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke, 2004 és 2014 között pedig a völgységi kistérség önkormányzatai alkotta társulásnak elnöke volt. 2002-től 2014-ig Bonyhád polgármestereként tevékenykedett.

1993-ban kapcsolódott be a politikai életbe, az 1994-es országgyűlési választásokon a Fidesz bonyhádi kampányfőnöke volt. 2007-től a Tolna Megyei Választmány elnöke, 2011-től 2014 áprilisáig a Fidesz-frakció egyik frakcióvezető-helyettese. 1998 óta egyéni mandátummal országgyűlési képviselő. 2022-ben hetedik alkalommal, nagy többséggel szerzett lakóhelyén, Tolna vármegye 2. számú, Dombóvár központú választókerületében országgyűlési képviselői mandátumot. 2011 és 2014 között az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke. 2014 óta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Az államtitkár szerdán még videót osztott meg Facebook-oldalán a külhoni gyermekpszichológusok hetedik budapesti találkozója kaőcsán, amelyben többek között, akár utolsó üzeneteként azt emelte ki,

„magyar gyermekek, magyar fiatalok nélkül nincs magyar jövő”.

Címlapkép: Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke. Forrás: Facebook/Semjén Zsolt

'Fel a tetejéhez' gomb