Potápi Árpád János: A magyar jövőt a magyar gyermekek jelentik

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten egy külhoni gyermekpszichológusoknak szervezett képzésén szólalt fel. Potápi Árpád János a nemzetpolitikai államtitkárság és a Bethesda Gyermekkórház háromnapos konferenciájának megnyitóján rámutatott: „ha nincsenek gyermekek, nincsenek fiatalok, akkor nincsen folytatás”.

Ezért az a legfontosabb, hogy a gyermekeinknek tudjunk segítséget nyújtani, biztonságban tudjuk őket, nevelni tudjuk őket, valamint adjunk nekik tudást és lehetőségeket – tette hozzá. Az államtitkár emellett a mentálhigiénés egészség jelentőségét is hangsúlyozta.

A rendezvényt Potápi Árpád János jó alkalomnak nevezte arra, hogy ismerkedjenek egymással a Kárpát-medencei gyermekpszichológusok és közösséggé tudjanak alakulni. Az emberi kapcsolatok és a nemzet különböző szintjén a hálózatok létrejötte legalább annyira fontos, mint a szakmai konzultáció – hangsúlyozta.

Szólt arról is: az elmúlt években a kormány sokat tett azért, hogy a magyar egészségügy vívmányait Kárpát-medencei szinten, a határokon túl is továbbadják.

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója köszönetet mondott azért, hogy az a tudás, tapasztalat, amely megszületett akár intézményükben, akár a magyar gyermekpszichiátriában, eljut mindenhová a magyarlakta területekre.

Annak, hogy a külhoni szakemberek anyanyelven tudnak segítséget nyújtani a határon túli magyar családoknak, nemzetmegtartó ereje is van – emelte ki a főigazgató.

A szervezők tájékoztatása szerint idén hatodik alkalommal rendezik meg a külhoni magyar gyermekpszichológusok képzését, amelyen mintegy nyolcvanan vesznek részt Erdélyből, Felvidékről, Délvidékről, Kárpátaljáról.

A szakemberek a képzésen magas színvonalú előadásokkal, gyakorlati képzésekkel és workshopokkal készülnek, a konferencia egyik fontos témája az önismeret.

Közölték: az idei évtől megkezdték a külhoni magyar gyermekpszichológusok képzését is, amelynek első állomása Felvidéken, Komáromban volt. Itt a traumafeldolgozás, az ADHD és kísérése, a krízisintervenció, illetve a családterápia állt a középpontban.

Novemberben az erdélyi Szovátán, majd a későbbiekben Vajdaságban is szerveznek hasonló képzéseket a régió szakembereinek – jelezték.

Címlapkép: Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Fotó: Vasárnap.hu/Varga Ilona


 

Forrás:
MTI
'Fel a tetejéhez' gomb