Német László belgrádi érseket is bíborossá nevezi ki a pápa

Huszonegy új kardinális kinevezését tervezi decemberben – közölte Ferenc pápa vasárnap a vatikáni Szent Péter téren összegyűlt hívekhez intézett beszédében. Az új bíborosok között van Német László belgrádi érsek, aki 2006 és 2008 között a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára volt.

A kinevezések révén a pápa jelentősen kiszélesíti a bíborosi kollégium tagságát, amely testület végső soron majd a jelenlegi katolikus egyházfő utódjáról is dönteni fog.

A 21 új kardinálisból 20-an lesznek jogosultak, hogy a pápaválasztó konklávén részt vegyenek tekintettel arra, hogy ezen a 80 év alattiak vehetnek részt.

A jelenlegi bíborosi testület tagjainak zömét a 2013 márciusában megválasztott Ferenc pápa nevezte ki, így nagy befolyása lehet majd utódja személyének kiválasztásában is.

A korábbiakhoz hasonlóan, az első latin-amerikai származású pápa ezúttal is nem európai országokból származó érsekeket és püspököket részesített előnyben. A jelöltek között Indonéziából, Japánból, Iránból, Algériából, Argentínából, Brazíliából, Chiléből, Ecuadorból, illetve Peruból származó papok vannak.

„Örömmel jelentem be, hogy december 8-án konzisztóriumot tartok az új bíborosok kinevezésére. Az új bíborosok származása kifejezi az Egyház egyetemességét, amely továbbra is hirdeti Isten irgalmas szeretetét a föld minden emberének. Az új bíborosok felvétele a római egyházmegyébe egyben kinyilvánítja a Péter széke és a világban szétszórt részegyházak közötti elszakíthatatlan köteléket”

– mondta Ferenc pápa.

Az új bíborosok között van Német László a belgrádi főegyházmegye metropolita érseke, verbita szerzetes, aki 2004 és 2007 között a rend magyarországi tartományfőnöki tisztségét töltötte be. 2006-2008 a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára volt, majd XVI. Benedek pápa 2008. április 23-án nagybecskereki megyés püspökké nevezte ki. 2016-tól a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnöke. 2021. szeptemberétől az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának első alelnöke. Ferenc pápa 2022. november 5-én nevezte ki belgrádi metropolita érsekké. 2022. december 10-én a belgrádi székesegyházban iktatták be a szerb főváros érseki székébe – írta meg a www.vaticannews.va.

A 68 esztendős Német László életkoránál fogva a pápaválasztó bíborosok sorába kerül.

A magyar helyi egyházhoz kapcsolódik továbbá Angelo Acerbi érsek, apostoli nuncius bíborosi kinevezése is. A ma 99 éves főpásztor a rendszerváltás után, 1990-97 között képviselte Magyarországon a Szentszéket apostoli nunciusként.

Címlapkép: Német László belgrádi érseket is bíborossá nevezi ki Ferenc pápa december 8-án. Forrás: Facebook/Vatican News

Forrás:
vaticannews.vaMTI
'Fel a tetejéhez' gomb