Rétvári Bence Toroczkai Lászlónak: Vitnyéden nem lesz migránstábor, ahogyan az országban máshol sem


Hirdetés

Toroczkai László (Mi Hazánk) hétfőn, napirend előtti felszólalásában kijelentette: tüntetést tartanak október 5-én Vitnyéden, amire a párt elnöke szerint azért van szükség, mert szerintük a kormány titokban migránstábort épít. „Konkrét kérdésre konkrét választ várok!”- fogalmazott Toroczkai László, aki szerint a Belügyminisztérium eddig képtelen volt egyértelmű választ adni arra, „milyen építkezés zajlik Vitnyéden”.

Rétvári Bence parlamenti államtitkár viszontválaszában aláhúzta: abban a kivételes helyzetben vagyunk, hogy migráció kérdésében tiszta és világos a kormány álláspontja évek óta. Szavai szerint:

Nincs és nem is lesz menekülttábor hazánkban. A kormánynak sohasem kellett semmilyen sasszét tennie, ugyanazt mondjuk, amit eddig is: megvédjük a határainkat és semmilyen migránsgettót nem vagyunk hajlandóak létrehozni.

Hozzátette: a magyar álláspont továbbra is egyértelmű, „ahogyan eddig, ezt követően is meg fogjuk védeni hazánkat a bevándorlóktól”.

Rétvári Bence a Mi Hazánk frakcióvezetőjének kérdésére válaszolva felidézte: a térség országgyűlési képviselője korábban már egyértelművé tette, hogy Vitnyéden nem menekülttábor épül, ott felújítási munka zajlik. „Az egykori iskolaépületet ugyanis valóban elfoglalták illegálisan, ezért történt az ingatlan állagának jelentős romlása, amit helyre kell állítani”- fogalmazott. Tájékoztatása szerint az épületet a rendészeti oktatásban résztvevők használhatják majd, „tehát nem migránsok számára újítják fel”. Rétvári Bence aláhúzta: többször elmondtuk, hogy semmilyen menekülttábor nem lesz az ország területén.

Az Európai Unió gigabírsággal akarja kikényszeríteni Magyarországtól, hogy behódoljon a brüsszeli elvárásoknak, de hazánk ezt nem fogja megtenni, mert aránytalan és igazságtalan. De Magyarországnak is van követelése az unióval szemben a migráció terén: 2015 óta mintegy 2 milliárd euró a határvédelem miatt. Azt várjuk, hogy az Unió legalább ennek a felét fizesse ki, hiszen az uniót is védjük a határkerítéssel, a határvadászokkal, rendőreinkkel, katonáinkkal. Azt is várjuk, tegyenek le arról, hogy a tagállamokat az illegális migránsok befogadására kötelezik

– fogalmazott a parlamenti államtitkár. A politikus hozzátette: egyre több ország jelezte, hogy nem kívánnak a migrációs paktumban részt venni, nem fogják eltűrni azt, hogy kényszerítsék őket annak betartására.

„Magyarország elvárja, hogy az Európai Unió elismerje: jogunk van megvédeni a külső határainkat, ezáltal az Európai Unió határait is, amiért nem büntetésre számítunk” – húzta alá Rétvári Bence, aki viszontválaszát azzal zárta, hogy Toroczkai Lászlónak újra elmondja, „amit eddig is”: Vitnyédon nem lesz migránstábor, ahogyan az országban máshol sem.

'Fel a tetejéhez' gomb