Migrációkutató Intézet: Berlin az illegális migráció teljes felszámolására készül


Hirdetés

Újabb lépéssel csökkentené a német szövetségi kormány az országba érkező irreguláris migránsok számát: a határok lezárása után a juttatásokat is megvonja Berlin – mutatott rá pénteki Fókuszpont-elemzésében a Migrációkutató Intézet.

Mint írták, a migrációs nyomás növekedésére válaszul 2025 januárjától újabb szigorításokat léptet életbe a német kormány. Jövő év elejétől csökkennek a menedékkérőknek járó juttatások. Christian Lindner pénzügyminiszter már a solingeni késelést követően javasolt további intézkedéseket az illegális bevándorlás mérséklésére, mondván csökkenteni kell a német jóléti államnak a vonzerejét.

A Szabaddemokrata Párt (FDP) elnöke nemrégiben a Rheinische Postnak adott interjúban beszélt arról, hogy a Scholz-kormány a szociális kártyarendszer és az ideiglenes határellenőrzések bevezetésével, valamint a Dublini rendelet hatálya alá esők szociális támogatásának eltörlésével komoly szakpolitikai eredményeket ért el a migráció terén.

Németországban jelenleg a szociális juttatások mértéke a kérvényezők lakhelyétől és családi állapotától függően változik. Az önálló háztartásban élő, egyedülálló menedékkérők és irreguláris migránsok havi 460 euróban, a közösségi lakhelyeken élők pedig 430 euróban részesülnek. A befogadó központokban élők, akiknek szállását és étkezését a német állam biztosítja, havi 164 eurót kapnak személyes kiadásokra. Az új rendelkezések értelmében viszont minden csoport esetében 13 és 19 euró közötti csökkenés várható. Noha a pontos értékeket eddig nem határozták meg, a szociális és munkaügyi minisztérium szóvivője szerint jelentős mértékben fognak csökkenni a támogatások – írták.

A német kormány már korábban is igyekezett visszafogni a migránsoknak járó szociális juttatásokat: 2024 januárjában egy sor szigorú változtatás lépett életbe, tavaly novemberben pedig a szövetségi kormány és a tartományok vezetői megállapodtak, hogy meghosszabbítják a magasabb segélyezési kategória eléréséhez szükséges időszakot. A korábbi rendszer legalább 18 hónapnyi Németországban való tartózkodást követelt meg a kérvényezőtől, aki ez idő alatt havi 410 euró szociális támogatást kapott, majd a segély teljes, 460 eurós összegét. A 2024 januárjában hatályba lépett szabályozással viszont 36 hónapra emelkedett a teljes szociális támogatás megszerzéséhez szükséges időszak. A pénzügyminiszter szerint

a szigorítás csaknem egymilliárd euró megtakarításhoz, illetve a német jóléti állam vonzerejének mérsékléséhez vezetett.

A szociális juttatások mérséklésének szükségességét a számok is igazolják: Németországban – az ukránokat is beleszámítva – 3,48 millió menekült és irreguláris migráns tartózkodik, 600 ezerrel többen, mint a 2023-as migrációs rekordévben.

Gerald Knaus liberális osztrák migrációkutató (aki eddig rendszeresen támadta a szigorú magyar migrációs politikát) a szociális juttatások csökkentéséről pozitívan nyilatkozott. Szerinte a döntés biztosítja, hogy kevesebb pénzügyi támogatásban részesüljenek a menedékjogra nem jogosult irreguláris migránsok, mint ahogy az véleménye szerint Ausztria példáján is látható.

Szerző
Migrációkutató Intézet
'Fel a tetejéhez' gomb