New Yorkban is bemutatták a felvidéki kitelepítésekről szóló Baska magyarul beszél című dokumentumfilmet


Hirdetés

New York filmstúdiónegyedében, a Mozgókép Múzeumában mutatták be az idei Magyar Mozgókép Fesztivál díjnyertes alkotását, a Baska magyarul beszél című dokumentumfilmet.

A New York-i Liszt Intézet szervezésében szerdán tartott amerikai bemutatón részt vettek az alkotók, így Baska Barbara rendező és Csáky Attila producer.

Baska Barbara, a film főhőse, Baska József lánya elmondta, hogy

egy 1947-ben kezdődött és máig tartó történetet mutatott be, amelyben saját családja sorsa, a történelem és a képzőművészet összekapcsolódik.

Csáky Attila producer arról beszélt, hogy a film első alkalommal került a tengerentúlra, miután több Kárpát-medencei városban bemutatták már a 2023 novemberi bemutató óta. A filmkészítő hozzátette, hogy az alkotás Amerikában is „otthonra talál”, valamint megjegyezte, hogy

Baska József képzőművész története a „velünk élő magyar történelem egy kataklizmáját mutatja be, a Trianon által előidézett helyzetek következményeit”.

A vetítést követően Kárász Róbert, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. kreatív igazgatója úgy fogalmazott, hogy a felvidéki kitelepítések idején, 1947-ben indult családi történet a bátorságról, az őszinteségről és szabadságról szól.

Palotai Csenge, a New York-i Liszt Intézet igazgatója elmondta, hogy az egykor Czukor György által alapított híres Kaufman-stúdiók helyén tartott bemutató után a dokumentumfilm Kanadában, Torontóban is bemutatkozik. A magyar kulturális intézmény vezetője megjegyezte, hogy 2023 őszén szintén a Mozgókép Múzeumának nagy vetítőtermében mutatták be az Egyesült Államokban a Semmelweis című mozifilmet, amely Magyarország jelöltje az Oscar-díjra.

A Baska magyarul beszél című dokumentumfilm Baska József gyerekkori élményét és annak következményeit dolgozza fel: a későbbi festőművész 12 évesen családjával egy szekéren menekült el a felvidéki Rozsnyóról, hogy Magyarországon keressen menedéket a csehszlovák hatóságok üldözése elől.

A film a legjobb rövid dokumentumfilm díját nyerte el a MOZ.GO Magyar Mozgókép Fesztiválon, Veszprémben júniusban.

Forrás:
MTI
'Fel a tetejéhez' gomb