Óriási siker a Semmelweis film! Már 300 ezren voltak kíváncsiak az anyák megmentőjének történetére a mozikban

Az Oscar-díjra jelölt Koltai Lajos filmjére a november 30-i bemutatója óta már több mint 300 ezren váltottak jegyet – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI).

Az NFI közleménye szerint, ezalatt a 11 hét alatt a Semmelweis végig a 10 legnézettebb film között szerepelt a hazai toplistán, és még most is a negyedik helyet foglalja el. A filmet övező sikerről Koltai Lajos rendező így nyilatkozott:

Ez a nézőszám ebben a pillanatban a hihetetlen kategóriájába tartozik, de nagyon nagy öröm, hogy elérhettük. Hálás vagyok a csapatnak, akik velem voltak a film elkészítésében. Felemelő érzés, hogy naponta találkozom emberekkel, akik látták, szeretik, és köszönetet mondanak érte

– nyilatkozott Koltai Lajos, a film rendezője. A New York-i világpremiert és a Los Angeles-i vetítéseket követően a torontói közönségét is meghódította a Semmelweis; a 19. Torontói Európai Uniós Film Fesztiválon (EUFF) 27+1 ország 29 filmje közül a közönség szavazatai alapján elnyerte a fesztivál legjobb filmjének járó díjat. Nagy Katica, a Semmelweis női főszereplője személyesen vett részt a torontói vetítésen és közönségtalálkozón.

Nagyszerű a forgatókönyv, remek a cselekmény és a dialógusok. A filmben megmutatjuk, hogy Semmelweis Ignác szélsőséges, indulatokkal teli személyiség volt. Ha valaki az útjába állt, azon keresztül ment. Csak az érdekelte, hogy megtalálja az okot, miért hal meg olyan sok édesanya szülés után. Az ember azért megy moziba, hogy találjon egy hőst, a Vecsei H. Miklós által megformált Semmelweis egyértelműen ilyen karakter

–  összegezte a film erősségeit az M5 Librettó című műsorában a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező, érdemes művész, a film rendezője. Koltai Lajos hozzátette, a szereplők átlényegülését grandiózus díszlet, valamint Szakács Györgyi Kossuth- és Jászai Mari-díjas jelmeztervező munkája is segítette.

A címlapkép forrása: Képernyőkép a Semmelweis című filmből.

Iratkozzon fel hírlevelünkre