A válásokat fényképezi a korábbi kínai esküvői fotós, aki szerint jó üzlet a házasságok felbomlása

Furcsa jelenségről számol be a CNN: egy esküvői fotós profilváltásával mutatja be a válások számának növekedését Kínában, ahol az évtizedeken át tartó elhibázott egykepolitika nyomán elöregedő társadalom és a nemek eltolódása miatt amúgy is komoly társadalmi, gazdasági és demográfiai problémákkal néznek szembe.

A kínai fotós, akinek fő profilja volt az esküvőfotózás, egyszer csak azt vette észre, hogy egyre kevesebb felkérés érkezik hozzá. És valóban, a kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint Kínában a házasságkötések száma óriásit zuhant az elmúlt évtizedben: 2013-as évi 13 millióról 2022-re évi 7 millió alá esett, ami a legalacsonyabb 1985 óta; ekkor kezdték el rögzíteni a hivatalos adatokat. Tavaly ugyan volt némi emelkedés, de a hatóságok továbbra is aggódnak a tendencia miatt.

Így aztán a fotós úgy érezte, profilbővítésre van szüksége saját megélhetése érdekében, úgyhogy felfedezte magának az egyre növekvő piaci rést, méghozzá az ellentétes oldalon. A válást ugyanis sokan egy hasonló aktussal szeretnék lezárni Kínában, és ehhez bizony sokszor profi fotós segítségét is igénybe veszik.

Így készülnek aztán olyan fotók, amelyeken a fogadalmukat megünneplő szerelmespár helyett egykori kedvesek búcsúznak egymástól vagy ünneplik a különválásukat.

Kínában ugyanis olyan gyorsan növekszik a válások száma – 2019-ben rekordot ért el a maga 4,9 milliójával -, hogy immáron négyszerese a két évtizeddel ezelőtti számoknak. A kormány 2021-ben próbálta javítani a statisztikát egy békülést elősegítő rendelettel, amely 30 napos időszakot ír elő a válás előtt, ami alatt a felek megenyhülhetnek és elállhatnak szándékuktól.

Ez akkor eredményezett némi visszaesést, de csupán átmenetinek bizonyult: a válások száma azóta ismét megugrott, és 2023-ban már 25 százalékkal több történt, mint egy évvel korábban.

Mivel a válások száma meredeken emelkedik, a házasságkötések száma pedig csökken, tovább mélyül a világ második legnagyobb gazdaságában tapasztalható demográfiai válság, amelyet tovább súlyosbít a lassuló gazdaság, a gyorsan öregedő népesség, és hogy a több évtizedes egykepolitika hatására egyre kevesebb nő szeretne gyermeket vállalni.

A cikkben megszólaló fotós azután fejlesztette ki az elváltaknak szánt szolgáltatásait, hogy látta, milyen hosszú sorok kígyóznak a válásokat intéző hivatalok ajtajában. Tavaly óta mintegy 30 párt fényképezett, akiknek megörökíthette szívet tépő vagy éppen örömteli pillanatait – ahogyan elválnak egymástól.

Véleménye szerint a válás jó üzlet, hiszen nem csak az örömöt, a „bánatot is érdemes rögzíteni”. Sikere elég beszédes látlelet:

Kínában a társadalom korábban a családi egységre és stabilitásra épült, ám ma sok fiatal egészen egyszerűen úgy dönt, hogy nem is házasodik. Így a válás is elfogadottabbá vált az országban.

De vannak egyéb, ehhez kapcsolódó különleges furcsaságok, a válási fotózás csak egy a sorban. Létezik például olyan cég is, amelyik pénzért vállalkozik az összes házassági emléktárgy megsemmisítésére, legyen szó fényképekről vagy közös emlékekről.

A fényképész szerint már Kínában sem szégyen kilépni egy rossz házasságból, bár a cikkben idézett szakértő szerint azért a jelenségnek olyan okai is vannak, amelyek a nyugati világban is hozzájárulnak a párkapcsolatok erodálódásához.

Szerinte a házasságok számának visszaesését is gazdasági és társadalmi tényezők okozzák, ideértve a stresszes munkakörnyezetet, a versenyalapú munkaerőpiacot és a magas megélhetési költségeket.

És hogy miként néz ki egy ilyen válási fotózás a gyakorlatban? Az egyik pár például az első randevú helyszínén fotózkodott. Rendeltek néhány ismerős ételt, aztán leültek egymással szemben mozdulatlanul. A fotózás végén mindketten sírtak…

Forrás:
CNN
'Fel a tetejéhez' gomb