Este is el kellene venni a szülőknek a mobilt a szakértő szerint

Közeledik az este, a kamasznak le kéne tenni a telefonját, hogy aludni menjen – sok szülő szorong attól, hogy ha beleáll a vitába, akkor garantált a veszekedés, pedig megéri következetesnek lenni: egy új kutatás szerint ugyanis kifejezetten káros az esti mobilozás.

Abban valószínűleg mindannyian egyetértünk – még ha a megvalósítás néha nehéz is -, hogy egy fiatalnak nem a telefonon kéne lógnia este a lefekvés előtti percekben. Kutatók most arra keresték a választ, hogy miért nem jó, ha az alvás körüli időben egy kiskamasz mobilozik – és a várt eredmény helyett meglepő összefüggésre bukkantak.

Azt régóta tudjuk, hogy a gyermekeknek nem (sőt, ha őszinték akarunk lenni, akkor a felnőtteknek sem) szabadna telefonozni lefekvés előtt. Sok család küzd ezzel a problémával, hiszen a gyerekek hazaérve az iskolából tanulás után sokszor kezdenek bele a kütyüzésbe, ami aztán az esti órákig elhúzódhat. Ha pedig a szülő megpróbálja elvenni a telefont, szinte kivétel nélkül veszekedésbe torkollik az este.

Egy szeptemberben megjelent tanulmány szerint az elalvás előtti képernyőidő nem annyira káros, mint eddig gondoltuk – nem befolyásolja olyan mértékben az alvásminőséget, mint azt a kutatók sejtették. Ennek ellenére nem jó ötlet az ágyban mobilozni.

A CNN számolt be arról az új-zélandi tanulmányról, amely 11-14 év közötti gyermekeket vizsgált és arra jutott, hogy az alvás előtti két órában zajló kütyüzés nem a várt módon befolyásolta a gyerekek alvásmennyiségét: egyszerűen később feküdtek le, és később keltek fel a telefonozás miatt. A kutatók azt is megállapították, hogy az interaktív időtöltés rosszabb, mint a passzív netezés, például a filmnézés.

De akárhogy is nézzük, a mobilozás így is hatással van az alvásra, hiszen ha valaki később fekszik, az bizony kevesebbet tud majd aludni.

„Az alvás és a netezés ugyanazt az időszakot szeretné kitölteni, ha úgy tetszik, verseng az időnkért, hiszen a két tevékenységet nem tudjuk egyszerre végezni” – fogalmazott Bradley Brosnan, a megfigyeléseket végző új-zélandi kutató, aki ugyanakkor rámutatott, hogy csak a fiatalabbakat vizsgálták, és az alvásra gyakorolt hatás korosztályonként eltérő lehet.

Az viszont köztudott, hogy az alvás különösen fontos a gyermekek számára: ha kevés időt töltenek pihenéssel, megnő a különböző balesetek és sérülések kockázata, de gyakoribb a depresszió kialakulása és az elhízás esélye is. Az alváshiány okozhat viselkedészavarokat, tanulási nehézségeket valamint figyelemzavart is.

Ezért – összegezte az új kutatás eredményeit Kara Alaimo, a CNN szakértője, aki többek között a telefonok nőkre és gyermekekre gyakorolt toxikus hatásáról is írt már könyvet – a szülőknek fontos lenne ragaszkodniuk ahhoz, hogy a gyerekek ne használhassák a mobiltelefonjukat az ágyban (a takaró alatt sem!). Ez nagyon nehéz, mert az összes alkalmazás úgy van lefejlesztve, hogy folyton magára vonja a figyelmünket különböző értestésekkel jelzésekkel, amelyeknek soha nincs vége.

Éppen ezért javasolja megfontolásra a telefonok esti elkobzását (!), amit a gyerekek reggel aztán visszakaphatnak.

És így talán a szülők is jobban tudnak majd aludni…

Forrás:
CNN
'Fel a tetejéhez' gomb