A Nézőpont Intézet felmérése szerint az emberek egyetértenek a kormány közoktatási intézkedéseivel

A tanévkezdéskor érdemes tudni: a várakozásokkal szemben a magyarok a kormány számos közoktatási intézkedésével egyetértenek. Az iskolai mobiltelefon-korlátozásával 84 százalékuk, a jövő évi pedagógus-béremeléssel 71 százalékuk és az iskolaőr programmal is 52 százalékuk. A legnagyobb támogatottságnak a tanévkezdést megkönnyítő ingyenes tankönyv (92 százalék) és az ingyenes menzai étkeztetés lehetősége (92 százalék) örvend – írta szerkesztőségünknek hétfőn eljuttatott közleményében a Nézőpont Intézet.

Hangos közéleti vitával indult az új tanév, miután a budapesti Madách Imre Gimnázium igazgatója nem kívánta betartani azt a rendeletet, miszerint szeptembertől korlátozottan, kizárólag oktatási céllal lehet csak használni mobiltelefonokat az iskolákban. Míg egyesek kritikus állásponton vannak az intézkedést illetően, a magyar választók több mint négyötödös többsége (84 százalék) egyetért ezzel a döntéssel és jelentős kisebbségben (15 százalék) vannak azok, akik nem értenek egyet vele – közölték.

Nem ez az egyetlen kormányzati intézkedés ugyanakkor, ami befolyással van az iskolás családok életére. Az iskolakezdés alkalmából a Nézőpont Intézet megmérte a legfontosabb kormányzati intézkedések társadalmi megítélését.

A köznevelésben és a szakképzésben tanulók ingyenesen jutnak hozzá az államilag gyártott tankönyvekhez, s idén közel mintegy egymillió-kétszázezer diákhoz jutottak el iskolakezdés előtt.

Össztársadalmi egyetértés van a támogatást illetően, a magyarok 92 százaléka támogatja ezt a családtámogatási intézkedést

– írták.

Ezzel azonos mértékű, elsöprő népszerűségnek (92 százalék) örvend az ingyenesen biztosítandó gyermekétkeztetés, melyet többek között rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő tanulók vehetnek igénybe.

Népszerűek a közoktatást érintő kormányzati intézkedések. Forrás: Nézőpont Intézet

A kormány bejelentette, hogy folytatja béremelési programját, és jövőre bruttó 820 ezer forintra emelik a tanárok átlagfizetését.

A magyarok 71 százaléka van jó véleménnyel a tanárok fizetésemeléséről a bejelentést követően, s mindössze 25 százalék vélekedik inkább erről negatívan.

2020 szeptemberében vezették be az iskolaőr programot, melynek célja, hogy segítsék a nevelési-oktatási intézmények rendjének fenntartását. A magyarok többsége (52 százalék) ezt az intézkedést is támogatja szemben a rossz véleményen levők kisebbségével (30 százalék) – ismertették reprezentatív felmérésük eredményeit.

Forrás:
Nézőpont Intézet
'Fel a tetejéhez' gomb