Megújult az egykor hitvitáknak is helyt adó füzéri református templom

Huszonegymillió forintot fordítottak a nagy történelmi múlttal rendelkező füzéri református templom felújítására – írta a BOON.

A kormány 2021-ben indította el országosan 25 milliárd forint keretösszegű templomfelújítási programját, amelyre Abaújban és Zemplénben hatvanegy római-, és görögkatolikus, valamint református egyházközség pályázott sikerrel – közölte Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője a felújított füzéri református templom átadására szervezett hálaadó istentiszteleten vasárnap.

Hozzátette: az elmúlt három évben kevés kivétellel már szinte minden támogatott beruházás befejeződött a térségben. Mint kifejtette, egy település lelki arcát is mutatja az, ahogyan a templomaival bánik. Emlékeztetett rá, hogy néhány hete a felújított iskolát sikerült átadni Füzéren, most pedig a református templom megújulásának örülhet a helyi közösség. Ezek nem csupán épületek, hanem nemzetmegtartó erőt is képviselnek – fogalmazott a honatya.

A hálaadó istentiszteletet Mészáros István zempléni esperes vezette le, az igét pedig Barna Sándor, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspökhelyettese hirdette, aki az eseményt követően elmondta: történelmi lehetőség volt a kormány által támogatott templomfelújítási program, amely során – mint ahogyan Füzéren is – általában 15 millió forintos támogatást kapott egy-egy beruházás. Ez az összeg rendszerint nem volt elegendő, ezért a kerület további támogatásokat biztosított, valamint maguk a gyülekezetek is hozzájárultak a költségekhez. Ennek egy szép példája nyilvánult meg a zempléni hegyközi településen, ahol a helybeliek értő kezekkel nyúltak hozzá az elődeiktől örökölt templomhoz – mondta.

Horváth Jenő, Füzér polgármestere kifejtette: a füzéri reformáció története régebbi a templomnál, ugyanis a mohácsi csata után a szent koronát a település fölé magasodó várba menekítő Perényi Péter neves támogatója volt a magyar reformációnak. 1541-ben hitvitát is rendezett Füzér várában, valamint hatszáz fős zarándoklatot vezetett az olaszországi Loretoba – sorolta az akkori eseményeket a polgármester. A koronaőr tiszteletére 2009-ben mellszobrot avattak Füzéren – emelte ki.

A füzéri reformátusok 1642-ben úrvacsorai kelyhet készíttettek, amely ma is látható a templomban. A mostani templom 1785-ben épült meg, előtte a református istentiszteleteket a katolikus templomban tartották – közölte. Harangját 1796-ban öntötték, festett mennyezete 1832-ben készült el – mesélte a történelmi előzményeket Horváth Jenő. Oroszy Ákosné, református lelkipásztor a mintegy 21 millió forint értékű felújítást ismertetve kifejtette: a helyi kis közösségnek soha nem lett volna ennyi pénze a szükséges beruházások elvégzésére.

A templom vizesedett, falai salétromosodtak, emiatt volt szükség a nedvesség elszivárgását biztosító drain rendszer kiépítésére, valamint a vízelvezetés megoldására – sorolta. Mindezek mellett a templom külső- és belső falán kijavították a vakolatot, valamint a festés is megtörtént. A kerítést ugyancsak lefestették és a tereprendezés is megtörtént. A beruházás költségeire 15 millió forint támogatás kaptak a kormánytól, amit az egyházkerület ötmillió-, a zempléni egyházmegye pedig további egymillió forinttal egészített ki.

A helyi hívek is összegyűjtöttek félmillió forintot, valamint a füzéri közbirtokosság szintén ekkora mértékű támogatást nyújtott – folytatta a lelkipásztor. Oroszy Ákosné köszönetet mondott Bacsó Imre főgondnoknak, valamint Madák Zoltánné pénztárosnak, akiket a felújítás motorjainak nevezett. A szükséges régészeti munkákat Dankó Katalin, a tervezést Kovács Ágnes végezte el, a kivitelező pedig Bartus Dániel építési vállalkozó volt – hangzott el az eseményen.

Címlapképforrása: Facebook/Dr. Hörcsik Richárd


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb