A jövőben akár Meloniék is patrióták lehetnek

Rövid távon nem számítok arra, hogy az Európai Konzervatívok egyes tagpártjai átlépnek a Patriótákhoz, de közép-hosszú távon azért már ezt sem tartom kizártnak, ahogy azt sem – akár 3-5 év távlatában –, hogy a két pártcsalád egyesül – nyilatkozta a Vasárnap.hu-nak Kovács Attila, az Alapjogokért Központ európai uniós kutatási igazgatója.

A szakértő szerint a Patrióták Európáért európai parlamenti (EP-) frakciója – főleg a Meloni-féle Európai Konzervatívok és Reformistákkal (ECR) együttműködve – megkerülhetetlen politikai tömbbé vált az EP-ben. A két pártcsalád egyesülésére is lát esélyt.

Kovács Attilát azért kérdeztük a Giorgia Meloni olasz miniszterelnökhöz köthető ECR-ről, mert az olasz kormányban pártjával, az Olasz Testvérekkel (FdI) szövetségben kormányoz a Matteo Salvini nevével fémjelezhető Ligával, amely párt viszont már most is a Patrióták Európáért szövetség részese.

Kovács Attila: A napnál világosabb, a Patrióták egy összeurópai kezdeményezés és megkerülhetetlen erő

Az európai uniós kutatási igazgató szerint ez a két pártcsalád – az ECR és a Patrióták – az európai politika hangsúlyos alapkérdéseiben egyező állásponton van.

Egy nagyon erős, koordinált együttműködésre számítok az előttünk álló években a két konzervatív parlamenti frakció között. Megjegyzendő, hogy e két frakció együttesen az Európai Parlament második legnagyobb képviselőcsoport lenne, a második legnagyobb politikai erő az Európai Néppárt után

– mondta Kovács Attila a Vasárnap.hu-nak.

Címlapkép: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, az Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője pártjának római eredményváróján az európai parlamenti választások éjszakáján, 2024. június 10-én. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb