Háziorvos a Vasárnapnak: Az EgészségAblak időpontfoglalási rendszere hozzájárulhat a betegutak racionalizálásához is

Az EgészségAblak jelentős fejlesztést jelent az egészségügy digitalizációjával kapcsolatban, a funkciók fokozatosan bővülnek, így júliustól már például a járóbeteg szakrendelésekre is lehet időpontot foglalni. Békássy Szabolcs háziorvos elmondta, hogy segítségként eddig is elérhetőek voltak benne az elektronikus receptek, a betegek leletei, de bizonyos betegségekkel kapcsolatos releváns információk is.

A szakember a Vasárnap.hu-nak kifejtette, hogy a fejlesztés hosszú távon hozzájárulhat a betegutak racionalizálásához is, hiszen a páciens számára térben és időben legoptimálisabbnak vélt időpontot fogja kiválasztani. Beutaló nélküli szakrendelések esetében már korábban is lehetett időpontot foglalni, de immár bizonyos beutaló köteles vizsgálatoknál is működik a rendszer.

Ekkor az történik, hogy a szakorvos megírja a beutalót, és vagy ő, vagy a beteg maga foglalja le a szabad időpontot.

Békássy Szabolcs szerint a mindennapi gyakorlat nagy eséllyel úgy lesz majd, hogy a szakorvos elkészíti a beutalót, és a páciens magának foglal majd időpontot. A háziorvosi praxisokban még egyelőre nem érhető el a szolgáltatás, de felkészülten várják már ott is. Egyes innovatív háziorvosok már most is működtetnek saját időpontfoglaló rendszereket.

Az is nagy fejlesztés, hogy a lefoglalt időpontot a beteg le is tudja mondani. Ennek azért van nagy jelentősége Békássy Szabolcs szerint, mert a várólisták kialakulását nagyon sok esetben az okozza, hogy nem jelennek meg a páciensek.

Eddig országszerte 4143 szakrendelés kezdte meg az időpontok publikálását, de hónapról hónapra bővül majd azon szakrendelők és szakrendelések listája, ahol már így is be lehet jelentkezni.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára korábban hangsúlyozta, hogy az új időpontfoglalási mód célja, hogy a betegek könnyebben jussanak el a szakrendelőkbe, és kevesebb legyen a várakozási idő.

Az új lehetőséggel mindenki a saját kezébe veheti – a szó szoros és átvitt értelmében is – a szakorvoshoz való időpont foglalását. Reggel, délután vagy éjszaka, hét közben vagy hétvégén, munkahelyen vagy buszon, mindig, mindenhol be lehet jelentkezni a szakorvoshoz az alkalmazáson keresztül

– fogalmazott az államtitkár, és rámutatott arra is, hogy az EgészségAblak történő időpontfoglalás országosan egységes rendszert alkot, így az „átlátható, összehasonlítható, és részben átjárható is” lesz.


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb