Marco Zanni, az olasz Liga párt politikusa szerint a Patrióták Európáért képviselik az alternatívát Európában

A Patrióták Európáért képviselik a legérdekesebb alternatívát Európában – hangoztatta Marco Zanni, az olasz Liga párt politikusa, az Identitás és Demokrácia (ID) európai parlamenti frakcióvezetője a Corriere della Sera című napilapnak adott interjúban kedden.

Marco Zanni hangsúlyozta, hogy a Patrióták Európáért az európai intézményes rendszer iránti “elégedetlenség katalizátora”.

Hozzátette, hogy az Európai Unióban “semmilyen változás nem történik: a választóktól érkezett üzenet ismételten teljesítetlen maradt, és elfogadhatatlan, hogy úgy akarnak többséget kotyvasztani, hogy (a választók véleményét) nem veszik figyelembe”.

Az ID politikusa szerint az Orbán Viktor kezdeményezte pártszövetség, amelynek mostanáig a Fidesz mellett a cseh Elégedetlen Polgárok Frakciója (ANO), az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a portugál Chega a tagja,

az első alapkőnek számít, az első felvett kesztyű kihívásként mindazok számára, akik a status quóval szembeszállnak

– fogalmazott.

Orbán Viktor: Új korszak kezdődik Európában

Marco Zanni megjegyezte, hogy a jelenlegi európai status quónak, vagyis az eddig megszokott erőviszonyok fenntartásának hamarosan látszani fognak a korlátai:

az európai intézmények elveszítik legitimitásukat, mivel vesztesek állították őket fel, és (a vesztesek között) ketten csontjaikat törték

– utalt a jobboldali politikus a német és francia kormánypárt európai parlamenti (EP-) választási eredményeire.

A Patrióták Európáért kontinuitásban van azzal, amit az Identitás és Demokrácia képviselt az utóbbi években, és a korábbiakkal is, amikor a frakciót a Nemzetek és Szabadságok Európájának (ENF) nevezték, és utóbbinak a francia Marine Le Pen az egyik alapítója volt

– mondta Zanni.

Ami az Alternatíva Németországért (AfD) pártot illeti, amely kilépett az ID-ből, Zanni szerint nem fog csatlakozni a patriótákhoz.

A lengyel Jog és Igazságosság (PiS) esetleges átlépéséről az ECR-ből a patriótákhoz Marco Zanni azt mondta, a PiS jelenleg tárgyalási stratégiát követ, és “magasabb árat diktál” Giorgia Meloni olasz miniszterelnöknek.

Hozzátette, az ID frakcióvezetőjeként tíz éve udvarol a PiS-nek, de egy centimétert sem mozdultak.

De meglátjuk, a hét tele lesz újdonságokkal

– jelentette ki.

Marco Zanni helytelennek nevezte az Európai Tanács magatartását Olaszország és Giorgia Meloni iránt. Az Olasz Testvérek (FdI) kormánypártot és az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsoportot is elnöklő Meloni korábban beszélt arról, hogy az EP-választásokat követő első állam- és kormányfői találkozókra a néppárti és szocialista politikusok kész listákkal érkeztek a csúcsvezetők kinevezéséhez anélkül, hogy a többi tagállammal egyeztettek volna.

Marco Zanni szerint ha “nem így bánnak, kevéssé elegánsan, Melonival, nem erősítették volna meg azt a tengelyt, amellyel hamarosan számolniuk kell majd”.

(MTI)

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (k) beszél, mellette Andrej Babis korábbi cseh kormányfõ, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) párt elnöke (b) és Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke (j) sajtótájékoztatón Bécsben 2024. június 30-án. Orbán Viktor kijelentette, hogy új korszak kezdődik ezen a napon Bécsben, ahol új európai politikai együttműködést jelentettek be Herbert Kickllel és Andrej Babissal. A három politikus közös nyilatkozatot írt alá Patrióta kiáltvány az európai jövőért címmel. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre