8 és fél milliárd euró értékben vásárolhat lőszert Németország


Hirdetés

Az elhúzódó ukrajnai háború, valamint a Bundeswehr – Németország hadereje – modernizációjának hatására a Rheinmetall védelmi konszern története legnagyobb értékű megrendelését jelenthette be. A vállalat az előző héten Düsseldorfban adta hírül, hogy a Bundeswehr tüzérségi lőszerekre vonatkozó keretszerződést kötött a hadiiparban érdekelt céggel mintegy 8,5 milliárd euró értékben – mutatott rá a Magyar-Német Intézet a “Berlini gyors” rovatában.

Azt írták, hogy

a 2023 júliusa óta érvényben lévő keretmegállapodás maximális értéke mindezidáig mintegy 1,3 milliárd euró volt – ezt a szerződést most 7,2 milliárd euróval megemelték.

A megrendelt, akár 40 kilométer távolságra is kilőhető, 155 milliméter kaliberű lövedékek számát nem hozták nyilvánosságra, valószínűleg azonban több millió darabról van szó. A most érvényben lévő keretmegállapodás szerinti szállítások a tervek szerint 2025 elején kezdődnek – az első részlet mintegy 880 millió euró értékű lehet – írták.

A Bundeswehr modernizációjának legújabb részeként a német páncélos erők is tovább bővülhetnek majd. A Reuters hírügynökség szerint

Boris Pistorius védelmi miniszter 105 darab Leopard 2A8 harckocsi beszerzését is tervezi, valamivel kevesebb mint hárommilliárd euróért.

A harckocsikat a KNDS (KMW+Nexter Defense Systems) védelmi konszern 2030-ig szállítja le a Bundeswehrnek – ismertették.

A harckocsik egy részét a Litvániában állomásozó német dandár állományába szánják, amelyet a Bundeswehr 2028-ig tervez felállítani.

Többek között ez a szövetségi rendszerben megvalósuló német szerepvállalás is a NATO keleti szárnyát hivatott megvédeni egy orosz támadástól – fogalmaztak, s hozzátették, hogy a többi harckocsi a jövőben Németországban állomásozna majd; a Bundeswehr jelenleg mintegy 300 harckocsival rendelkezik.

A lőszereket részben a Bundeswehr meglehetősen üres raktárainak feltöltésére szánják, részben pedig az ukrán fegyveres erőknek küldik tovább. Kijev a múltban már többször kapott nagy értékű lőszerszállítást Németországtól, ezeket a jövőben további szállítmányok követhetik – jegyezték meg.

Címlapkép: Német zászló egy katonai felszerelésen a Szász-Anhalt tartománybeli Klietz gyakorlóterén 2024. február 23-án. A támaszponton ukrán katonákat képeztek ki Leopard 1 A5-ös harckocsik használatára a német hadsereg, a Bundeswehr és az Európai Unió Ukrajnát támogató katonai segítségnyújtási missziója (EUMAM Ukrajna) összefogásával. Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

'Fel a tetejéhez' gomb