Parolin bíboros Ferenc pápát idézte Svájcban: Az összes érintett fél közötti párbeszéd az egyetlen út a békéhez


Hirdetés

A Svájcban június 15-16-án megtartott ukrajnai békekonferencia záró ülésén Pietro Parolin bíboros, a Vatikán államtitkára újra megerősítette Ferenc pápa azon meggyőződését, hogy az összes érintett fél közötti párbeszéd az egyetlen út az „igazi, stabil és igazságos béke” eléréséhez. Parolin kijelentette, hogy a Szentszék továbbra is elkötelezett az ukrán és orosz hatóságokkal folytatott rendszeres kommunikáció mellett, és kész segíteni a közvetítői kezdeményezésekben – számolt be róla a vaticannews.va oldal kedden.

Emlékeztette, hogy a vatikáni delegációt Parolin bíboros vezette, s a küldöttségben helyet kapott Martin Krebs érsek, svájci apostoli nuncius, valamint Paul Butnaru prelátus, a vatikáni államtitkárság államokkal és nemzetközi szervezetekkel fenntartott kapcsolatokért felelős szekciójának tisztviselője is. A delegáció megfigyelőként vett részt a csúcstalálkozón, miután elfogadta a Svájci Államszövetség elnökének és Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek közös meghívását. Megfigyelői státuszukból adódóan a záróközleményt nem írták alá.

Parolin bíboros beszédében méltatta Ukrajna kezdeményezését, szerinte jelentős erőfeszítéseket tesznek az agresszióval szembeni védekezés érdekében, miközben a diplomáciai fronton is folyamatosan dolgoznak egy igazságos és tartós béke elérése érdekében. A bíboros kiemelte, hogy a háború befejezése érdekében „jó szándékkal, bizalommal és kreativitással” kell keresni a megoldásokat.

Ferenc pápa szavait idézve hangsúlyozta, hogy

az egyetlen eszköz, amellyel a valódi, stabil és igazságos béke elérhető, a párbeszéd az összes érintett fél között.

A Szentszék megfigyelőként különös figyelmet fordít a nemzetközi jog tiszteletben tartására és a humanitárius kérdésekre. Parolin emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi jog szerint minden országnak tiszteletben kell tartania más országok szuverenitását és területi integritását.

Parolin bíboros külön kiemelte a háború tragikus humanitárius következményeit, és hangsúlyozta a Szentszék elkötelezettségét a gyermekek hazaszállítása és a foglyok, különösen a súlyosan megsebesült katonák és civilek szabadon bocsátása mellett. Kiemelte annak fontosságát, hogy

újra egyesítsék a kiskorúakat családjaikkal vagy törvényes gyámjaikkal. Helyzetük bármilyen kihasználása elfogadhatatlan

– tette hozzá.

A Szentszék aktív szerepet vállal az ukrán gyermekek Oroszországból történő hazatelepítését célzó Nemzetközi Koalíció munkájában, és közvetlen kapcsolatot tart fenn mind az ukrán, mind az orosz hatóságokkal annak érdekében, hogy javítsák az ad hoc mechanizmus hatékonyságát. Ez a mechanizmus Matteo Zuppi bíboros Kijevben és Moszkvában tett látogatásainak eredményeként jött létre, hogy konkrét esetek megoldását segítse elő.

Parolin bíboros külön aggodalmának adott hangot a polgári és katonai foglyok helyzete miatt, hangsúlyozva a genfi egyezmények tiszteletben tartásának fontosságát. Kiemelte a Negyedik Egyezmény fontosságát, amely a civilekre vonatkozik, és sürgette egy vegyes orvosi bizottság létrehozását a Nemzetközi Vöröskereszt Bizottságával közösen, hogy felmérje a sürgős orvosi ellátásra szoruló hadifoglyok helyzetét.

A vatikáni államtitkár hangsúlyozta, hogy a Szentszék továbbra is elkötelezett a rendszeres kommunikáció fenntartása mellett mind az ukrán, mind az orosz hatóságokkal. A Szentszék kész segítséget nyújtani a lehetséges közvetítői kezdeményezések végrehajtásában, amelyek minden fél számára elfogadhatóak és az érintettek javát szolgálják.

Parolin bíboros végül Ferenc pápa üzenetét tolmácsolta, amelyben a pápa kifejezi szolidaritását a háború sújtotta ukrán néppel, és megingathatatlan elkötelezettségét a béke megteremtése mellett. A Szentszék arra ösztönzi a nemzetközi közösséget, hogy kutassák fel a segítségnyújtás és a közvetítés megkönnyítésének módjait, legyen az humanitárius vagy politikai jellegű.

A tartalom mesterséges intelligencia (MI) használatával készült.

Címlapkép: Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár az ukrajnai békekonferencia plenáris ülésén a svájci Luzern közelében fekvő Stansstadban a tanácskozás második napján, 2024. június 16-án. Fotó: MTI/EPA/Keystone/Urs Flüeler

'Fel a tetejéhez' gomb