Emeljük poharunk! A Veszprémi Érseki Pincészet adta az év legjobb balatoni fehérborát
A 2024-es esztendő legjobb balatoni fehérborának választotta a Balatoni Szövetség a Veszprémi Érseki Pincészet 2023-as Mandorla Savignon Blanc borát. Sőt, a pincészet egy arany- és két ezüst minősítést is bezsebelt a XXI. Balatoni Borok Versenyén – közölte szerkesztőségünkkel a Veszprémi Érsekség.
Mint írták, Zamárdiban tartotta meg a Balatoni Borok Verseny díjkiosztóját a Balatoni Szövetség. Nyitrayné dr. Sárdi Diána a viadal elnöke, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatója elmondta, nehéz dolga volt a zsűrinek, hiszen hat borvidék 41 termelője összesen 201 mintát nyújtott be az ítészeknek.
A borászat igazi művészet. Úgy vélem, minden olyan szakmai rendezvényt, mustrát támogatnunk kell, amely a borfogyasztást, a bortermelést segíti
– mondta az elnökasszony, s hozzátette: „az a verseny is megerősítést adhat mindenkinek, hogy a magyar borok jók, a magyar termelők minőségi és ízletes nedűket készítenek.
Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a 120 esztendős egyesületük már huszonegyedik alkalommal szervezte meg a Balatoni Borok Versenyét, amely mára rangos, nívós megmérettetéssé nőtte ki magát.
A díjkiosztón kiderült, valóban nagyon sok finom, zamatos ital készült az elmúlt időszakban. A Veszprémi Érseki Pincészet három borral pályázott, kettő ezüst, egy aranyminősítést kapott. Ráadásul a 2023-as Mandorla Savignon Blancot az év legjobb fehér borának is megválasztották – ismertették a beszámolóban.
Benesch Antal főborász az oklevelek és üvegplakettek átvételét követően úgy fogalmazott, az elmúlt három évben rengeteget tettek azért, hogy a Veszprémi Érseki Pincészet borait megismerje a közvélemény és vele együtt a szakma is.
A Mandorla sokak kedvence, amelynek egyik titka az eltérő szüretelési időpontok és a gondos feldolgozási mód – írták.
Címlapkép: 2024 legjobb balatoni fehérborának választotta a Balatoni Szövetség a Veszprémi Érseki Pincészet 2023-as Mandorla Savignon Blanc borát. Fotó: Veszprémi Érsekség