Bakondi György: Példátlan az Európai Bíróság döntése – A büntetés akár 226 milliárd forintra is rúghat egy év alatt


Hirdetés

Példátlan az Európai Unió gyakorlatában, hogy az Európai Bíróság eltért az Európai Bizottság javaslatától, és hetvenszer nagyobb pénzbüntetést szabott ki a javasoltnál – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Bakondi György ismertette: az Európai Bíróság 200 millió euróra – vagyis 80 milliárd forintra – büntette Magyarországot, emellett napi egymillió euró – azaz 400 millió forint – összegű kényszerítő bírságot is kiszabott, amiért hazánk nem engedi be az illegális migránsokat. Napi 400 millió forint; ha a kényszerítés ideje egy évig tartana, úgy 146 milliárd forintra rúgna a napi pénzbüntetések összege. A 80 és a 146 milliárd összege 226 milliárd forint lenne.

200 millió eurós büntetést kapott Magyarország – Gulyás Gergely: Felháborító, igazságtalan és elfogadhatatlan az EU-bíróság ítélete

Bakondi György szerint a döntés azt mutatja, hogy

a liberális, baloldali politikai irány mindent megtesz annak érdekében, hogy megtörje Magyarország ellenállását, és hogy Magyarország biztonsági helyzetét a nyugat-európai helyzethez közelítse, ahol késes támadások, politikai feszültségek és terrorcselekmények sokasága tapasztalható.

Belehalt sérüléseibe a mannheimi késelés során megsebesült rendőr

A főtanácsadó azt mondta, maga a büntetés „várható volt”, meglepőnek nevezte ugyanakkor, hogy az elmarasztaló döntést csak az európai parlamenti választások után hozták nyilvánosságra. Véleménye szerint a döntéshozók abból indultak ki, hogy egy ilyen „aránytalan és a saját jogelveiket is semmibe vevő” büntetés további szavazókat hoz Magyarországon a migrációellenes politikát képviselő kormánypártoknak.

Hozzátette: az EU nemrég fogadta el a migrációs paktumot, amely a külső határok őrizetének létfontosságú szerepét hangsúlyozza és annak további erősítését tűzi ki célul. Most mégis

épp annak vagyunk tanúi, hogy megbüntetnek egy országot, amelyik őrzi a külső határt

– mutatott rá.

A főtanácsadó hangsúlyozta: nem igaz, hogy Magyarország a többi tagállamra hárítja a migráció kezelésével kapcsolatos pénzügyi terheket.

Ez téves megállapítás, a határőrizeti költségeket a magyar költségvetés finanszírozza – jelentette ki, hozzátéve: az itt feltartóztatott, visszairányított illegális migránsok nem jelennek meg Nyugat-Európában, vagyis ott nem keletkeznek többletköltségek.

Ez is csak olyan nyilatkozat, amelyik a magyar kormány konzekvens nemzetpolitikáját, a magyar emberek érdekeinek képviseletét szeretné megsemmisíteni vagy gyengíteni

– állapította meg.

Kiemelte:

a döntés értelmében be kellene engedni azokat, akik átmásznak a kerítésen és leteszik a géppisztolyt, amivel addig lövöldöztek.

Ezzel pedig értelmetlenné válna a kerítés, és értelmetlenné válna mindaz az erőfeszítés, amit a magyar emberek a költségvetési források felhasználásával eddig megtettek Magyarország védelme érdekében – magyarázta Bakondi György.

A főtanácsadó szerint figyelembe kellene venni, hogy a magyar emberek mit akarnak. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy a kormány migrációs politikájának támogatása jóval nagyobb, mint a Fidesz támogatottsága. Vagyis a magyar emberek nagyon nagy többsége párthovatartozástól függetlenül úgy gondolja, hogy a külső határokat őrizni kell, és fenn kell tartani a belső rendet, a biztonságot – húzta alá.

(MTI)

Címlapkép: Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

'Fel a tetejéhez' gomb