Szijjártó Péter részvétét fejezte ki az iráni elnök és külügyminiszter halála miatt

Részvétét fejezte ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Ebrahim Raiszi iráni elnök, Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter és más iráni tisztviselők halála miatt, akik a 2024. május 19-i tragikus balesetben vesztették életüket.

Szijjártó Péter a közösségi oldalán magyar és angol nyelven is nyilvánossá tette az Ali Bagheri Kani, az Iráni Iszlám Köztársaság megbízott külügyminisztere részére megcímzett levelét.

Azt írt, hogy „emlékszem a 2021. december 16-i teheráni látogatásom alkalmával Raiszi elnök úrral folytatott találkozómra, és az Amirabdollahián külügyminiszterrel folytatott megbeszéléseimre, aki mindig támogatta a hagyományosan baráti magyar-iráni kapcsolatok erősítését”.

Soha nem felejtem el, hogy mindig a rendelkezésemre állt, amikor találkozót kértem tőle, és mindig tiszteletet tanúsított Magyarország iránt

– folytatta Szijjártó Péter.

„Szeretném kifejezni legmélyebb együttérzésemet a hozzátartozóknak és az iráni népnek. Gondolatban az elhunytak szeretteivel vagyunk. Jó egészséget és sok erőt kívánok Önnek felelősségteljes munkájához ebben a nehéz időszakban” – zárta levelét a tárcavezető.

Ebrahim Raiszi iráni államfő és Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter is életét vesztette május 19-én az azeri határhoz közeli Varzekán város közelében az őket szállító helikoptert ért balesetben.

Címlapkép: Gyászolók kísérik az Ebrahim Raiszi iráni elnök, Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter és a másik hat áldozat koporsóját szállító teherautót az északnyugat-iráni Tebrizben 2024. május 21-én. Két nappal korábban az azeri határhoz közeli Varzekán város közelében Ebrahim Raiszi iráni államfő és Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter is életét vesztette az őket szállító helikoptert ért balesetben. Iránban ötnapos országos gyászt rendeltek el. Fotó: MTI/EPA

'Fel a tetejéhez' gomb