A házasság mint védőfaktor

A házas férfiak háromszor nagyobb valószínűséggel élik meg a 69. életévüket

A házas emberek körében kevesebbeket ér stroke, szívroham, rákos megbetegedés; kisebb az esélye a depressziónak, és a korai halálozásnak. A Psychological Bulletin-ban megjelent tanulmányban (amely az elmúlt 50 évben 126 közzétett kutatási anyagából 72 ezer ember adatainak elemzését ismertette a házasság minősége és a fizikai egészség kapcsolatáról), a kutatók megállapították, hogy

a boldogabb házasságokban élőknek jobbak az voltak az egészségügyi mutatóik, kevesebben szorultak kórházi ellátásra, kevesebben szenvedtek súlyos betegségben.

A Demography szaklap pedig egy olyan tanulmányt ismertetett, amelyből kiderült: a házasok, köztük is elsősorban a férfiak, hosszabb ideig élnek, mint azok, akik nem házasok. Pontosan úgy, ahogy Kopp Mária is megfogalmazta egyik interjújában:

„egy férfi számára a házasság sokkal nagyobb védőfaktor, mint ha nem dohányzik vagy nem iszik kóros mennyiségű alkoholt.

Tehát azok a férfiak, akik házasságban élnek, háromszor nagyobb valószínűséggel élik meg a 69. életévüket, mint azok, akik nem házasok.”

Jan Van Eyck: Arnolfini házaspár (1434)

 

Miként válhat védőfaktorrá? Hogyan hat, mi történik?

A házasság pozitív hatásainak miértjére különböző elgondolások születek. Ezekből Robert H. Shmerling klinikai intézetvezető, a Harvard Health Publishing szerkesztője, a következő indoklásokat emelte ki, hozzátéve, hogy az okok feltárásához további kutatásokra lenne szükség.

1. Az immunrendszer működése. A kutatások kimutatták, hogy a boldog kapcsolatokban élő embereknek erősebb immunfunkciójuk van, mint azoknak, akik nem ennyire szerencsések. A kortizol – folytatódik az indoklás – a házasságban élő embereknél kisebb (de még elégséges) mennyiségben szabadul fel, mint az egyedülállóknál. Ez azért fontos, mert a kortizol szintje általában a stressz szintjét tükrözi, és a magas kortizolszint csökkentheti az immunrendszer működését. (A magasabb kortizolszint többek között stressz-válaszok, pszichiátriai betegségek esetében fordul elő).

2. Egészségtudatosabb viselkedés. A házas emberek általában kevesebb kockázatot vállalhatnak, jobban esznek és egészségesebb életmódot folytatnak. Bizonyíték van arra is, hogy a házas emberek rendszeresebben találkoznak orvosaikkal, és gyakrabban követik az orvosok ajánlásait, mint az egyedülálló emberek. Figyelnek az egészségükre, nem hanyagoljál azt el.

3. Jobb mentális állapot. A társas támogatás hiánya erősen kapcsolódik a depresszióhoz, a magány és a társadalmi elszigeteltséghez, amely viszont szintén erősen kapcsolódik a rosszabb egészségügyi mutatókhoz. De ez összefüggés fordítva, a pozitív oldalra is igaz: a társas támogatás csökkenti a társadalmi elszigetelődést, ami jobb egészségügyi mutatókat eredményez.

Pompeo Massani: Újságolvasó idős házaspár (XIX. sz. vége)

 

Minden házasságra igaz?

Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy a házasodás automatikusan biztosítja is ezeket az egészségügyi előnyöket. A stresszes, boldogtalan házasságban élő emberek sok szempontból rosszabb helyzetben lehetnek, mint azok a házasságon kívüli személyek, akiket támogató és gondoskodó barátok, család és szeretteik vesznek körül.

A Nevadai Reno és a Michigani Egyetem – hat évig tartó, 373 pár sorsát követő – stresszes házasságokat vizsgáló kutatásából például kiderült, hogy a konfliktusokkal töltött kapcsolat bizony károsítani tudja az egészséget. A stresszes viszonyban élő emberek különböző gyulladásos betegségeket, az étvágy szélsőséges változásait és a stresszhormonok szintjének emelkedését szenvedhetik el.

Vagy, ahogyan azt Hui Zheng, az Ohio Egyetem szociológusa – szintén kutatási eredményekre hivatkozva – kifejtette, egyesek egészségére valóban jótékonyan hat a házasság, ám nem nyújt ugyanolyan védelmet mindenki számára. Aki például már eleve rossz egészségi állapotban köt házasságot, az nem fogja tapasztalni annak kedvező hatását.

Ám az egyértelmű, hogy a boldog, szeretetteljes, egymást támogató házasság, a kisebb-nagyobb, de kezelhető konfliktusok mellett is hatékonyan védik a testi és lelki egészséget, legalábbis az induló egészségügyi állapot (illetve a génállomány) függvényében erre esélyt adhat. Ez még akkor is így van, ha a pontos okok és főként a hatásmechanizmus ma még nem eléggé feltárt.

Jan Cornelisz Vermeyen: Kánai menyegző (1530)

 

Javulnak a házassággal kapcsolatos mutatók

20 évvel ezelőtt nem kötöttek annyi házasságot, mint az utóbbi években. Tavaly január és november között csaknem 49 ezer pár döntött a házasság mellett, megközelítően annyian, mint 2016-ban egész évben, egyúttal csökkent a válások száma is. (KSH)

A KSH adatai alapján

Nyilas György
(a szerző szociológus)

(Forrás: Harvard Health Publishing. Nyitókép: A Krøyer-házaspár közös, egymásról készített „önarcképe”, 1890)

'Fel a tetejéhez' gomb