Új mentálhigiénés szolgáltatások érhetők el a Váci Motiváció Központban

Mindenkit szeretettel vár a váci MotiVÁCió Központ Mentálhigiénés Műhelye, akinek lelki támogatásra, tanácsadásra vagy meghallgatásra van szüksége. A Váci Egyházmegye fenntartásában működő központban a mentálhigiénés támogatás több formája is elérhető, egyéni, pár- és családterápiás, valamint csoportos formában, ráadásul az első három konzultációs alkalom akár ingyenesen is igénybe vehető.

Nem vagy egyedül

– ezzel a mottóval indította meg működését idén januárban a váci Mentálhigiénés Műhely. A Katolikus Egyház fenntartása alá tartozó segítő központ munkatársai hívő emberek, akik ugyanakkor világnézettől függetlenül bárkit szívesen fogadnak. A lelki támogatást igénylők részt vehetnek egyéni mentálhigiénés, valamint pár- és családterápiás konzultáción, melyet lelki gondozók, mentálhigiénés szakemberek, pszichológusok, illetve család- és párterapeuták vezetnek – sorolták a közleményben.

Kiemelték, a Mentálhigiénés Műhely szakemberei örömmel nyújtanak segítséget életútbéli elakadások, krízisek esetén, munkahelyi, családi vagy párkapcsolati nehézségekben, gyász- és veszteségfeldolgozás kapcsán, valamint, ha egy problémával való megküzdés során nehézségek vagy önismereti kérdések merülnek fel. Az, hogy milyen hosszú lesz a segítő folyamat, néhány alkalom után derül ki – jegyezték meg.

Mottónk tükrözi a hozzáállásunkat; azt az üzenetet szeretnénk átadni minden hozzánk fordulónak, hogy nehézségükben nincsenek egyedül, itt vagyunk, hogy lelki segítséget nyújtsunk. Mentálhigiénés műhelyünk az értő figyelem tere, ahol meghallgatással, együttérzéssel fogadjuk a betérőket

– mondta el R. Hubert Orsolya, a Mentálhigiénés Műhely szakmai asszisztense. Tóth András görögkatolikus pap, mentálhigiénés szakember, a Műhely szakmai vezetője kifejtette, céljuk, hogy védőhálót biztosítsanak a közösségi vagy mentálhigiénés támogatást keresőknek.

Szeretnénk, hogy a Mentálhigiénés Műhely egy egész hálózattá nője ki magát egyházmegyénkben, így ne csak Vácon, hanem akár Szolnokon, Salgótarjánban vagy Balassagyarmaton is hasonló helyek működhessenek a jövőben, minél többeknek biztosítva a lelki egészség megőrzésének lehetőségét.

– fogalmazott a szakember, hozzátéve, tervben van önismereti csoport indítása is. Az egyéni és párterápiás tanácsadás mellett már működik a Fonódó női kör, ’Szülő lettem!’ baba-mama csoport, Gyászolók közössége és eltérő fejlődésű gyermekek szüleit támogató Erőforrás csoport.

Februártól már lehet jelentkezni a gyászfeldolgozó csoportba, melynek vezetőjével, Babai-Szénégető Adrienn mentálhigiénés szakemberrel nemrégiben a gyászról és a közösségben való gyógyulás erejéről beszélgettünk. Szintén februártól várják érintettek jelentkezését az Erőforrás csoport vezetői, Hódsági Júlia és Szabó Dorottya. Ezek a támogató csoportok térítésmentesen érhetőek el.

Azoknak, akiknek nehézséget okoz a munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtése, lehetőségük van egy erről szóló tréningen részt venni, de a MotiVÁCió Központban júniusban Családi önismereti piknikre is sor kerül; az egész napos programsorozaton a Mentálhigiénés Műhely mutatkozik be előadások, beszélgetések és önismeretimódszer-bemutatók segítségével. Év végén pedig Adventi lelki műhelyt, azaz egynapos foglalkozást tartanak, ahol művészetterápiás és dramatikus eszközökkel segítik elő az év lezárását. A műhellyel együttműködő Apor Vilmos Katolikus Főiskolán szintén szerveződnek előadások, melyekkel a szakemberek elsősorban a fiatal korosztályt szeretnék elérni.

Az egyéni, pár- és családterápiás konzultációkra, tréningekre, valamint csoportos foglalkozásokra ide kattintva lehet jelentkezni. A megnyíló adatlapon megadott információk alapján a Mentálhigiénés Műhely munkatársai megfelelő szakmai segítséget tudnak ajánlani minden hozzájuk fordulónak, problémájuk és élethelyzetük szerint.

További információkért a segítő központ honlapján és Facebook-oldalán, tájékozódhatnak.

A címlapkép forrása: MotiVÁCió Központ/Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre