Így készíthetünk villámgyorsan omlós kiflit otthon
Minél nagyobb a család és minél gyorsabban nőnek a gyerekek, annál hamarabb szembesülhetünk azzal, hogy a háztartásunk időről időre a gondos bevásárlások ellenére kifogy a pékáruból. Nálunk a kenyérsütés már régóta kiváló életmentőként működik a konyhában, de kiflivel eddig nem próbálkoztunk, mert a receptek zöme tejet tartalmaz, azt pedig nálunk nem mindenki fogyaszthat. Erre a változatra azonban nyugodtan rábízhatjuk magunkat, annyira egyszerű és könnyen variálható. A végeredmény pedig nem csupán tejmentes, teljes kiőrlésű, hanem omlós és finom is lesz!
Ezt a receptet azért is szeretném megosztani, mert ennyire pofonegyszerű és zseniális konyhai életmentővel már régen találkoztam. A tésztának nem kell sok idő a pihenésre, és az sem rontott rajta egy fikarcnyit sem, hogy esetünkben tejmentesen, és felerészt teljes kiőrlésű lisztből készült. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a kivitelezését simán rá tudtam bízni a tíz évesre, akinek a három éves is segített, amíg én a középsővel matekot tanultam.
Ha nagyétkű a család, nyugodtan duplázhatunk elsőre is, ha pedig nem szükséges tejmentesen étkezni, természetesen tejjel is készíthetjük a receptet! Habár meglepően rövid idő alatt megkelnek a kiflik, ezt a műveletsort ne csaljuk el, mert már 15-20 perc elteltével is láthatóan nagyobbak és levegősebbek lesznek a péksütemények.
Hozzávalók (8 kis kiflihez):
350 g liszt (fehér és teljes kiőrlésű búzaliszt tetszés szerint, én fele-fele arányban készítettem)
2,5 dl víz
25 g élesztő (por is lehet)
25 g margarin (vegán)
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
Elkészítése:
Dagasztógéppel vagy kenyérsütő dagasztójával dolgozzunk, ha van rá lehetőségünk. A vizet tegyük bele először, ebbe a cukrot és a sót, valamint a margarint kissé megolvasztva. Erre jöhet a liszt és a tetejére az élesztő (morzsolva). Ezután állítsunk be 10-15 percet dagasztóprogramon (természetesen kézzel is dagaszthatunk, ha nincs gépünk a művelethez). Ne ijedjünk meg, ha eleinte ragacsos állagú lesz az eredmény, de a hosszú dagasztási idő alatt szép ruganyossá válik a tésztánk.
Ha készen vagyunk a dagasztással, osszuk két egyenlő részre a bucinkat, majd nyújtsuk ki az egyik cipót kb. fél centi vastagságúra, lehetőleg minél kerekebbre. A tésztalapot vágjuk 4, nagyjából egyenlő részre, majd a kis pizzaszelet-formákat a szélesebb felénél kezdve tekerjük fel kifli alakúra. Végezzük el ugyanezt a másik cipóval is, majd kenjük meg a tetejüket vízzel.
Ezt követően helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire a kifliket, ahol 15-20 percig keleszthetjük őket (vagy amíg bemelegszik a sütőnk 200 fokra). A sütő aljába tegyünk egy másik tepsit, amibe vizet öntünk, így nem fog kiszáradni a tészta.
Ezután süssük aranybarnára a kifliket 15- 20 perc alatt.
Jó étvágyat!
Raj-Czefernek Léna