„Pihen” a hírhedt orosz tábornok, akit a Wagner-lázadás óta nem láttak


Hirdetés

„Pihen” az Armageddon tábornok néven ismertté vált Szergej Szurovikin orosz hadseregtábornok, írja a Politico hírportál egy orosz képviselő szavaira hivatkozva. A Kreml továbbra sem adott hivatalos tájékoztatást a tábornok hollétéről, akit a Wagner-csoport három héttel ezelőtti lázadása óta nem láttak, és egyes nyugati sajtóhírek szerint tudhatott Jevgenyij Prigozsin zsoldosvezér tervéről.

Andrej Kartapolov, az orosz Állami Duma védelmi bizottságának vezetője szerint Szurovikin „pihen” és „jelenleg nem elérhető” – írja a Politico. Szurovikin, vagyis Armageddon tábornok, aki becenevét a Csecsenföldön és Szíriában alkalmazott agresszív katonai stratégia miatt kapta, 2022 októbere és 2023 januárja között három hónapig irányította az orosz haderőt Ukrajnában, amíg le nem váltotta Valerij Geraszimov vezérkari főnök.

A tábornok jó viszonyt ápolt a Wagner-csoport vezetőjével, Jevgenyij Prigozsinnal, aki három héttel ezelőtt sikertelen puccskísérletet hajtott végre. A zsoldoscsoport lázadása után egyes nyugati lapokban olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint Szurovikin már korábban tudhatott a Wagner-csoport tervezett lázadásáról, és az orosz hatóságok vizsgálják, hogy bűntársnak tekinthető-e. A New York Times meg nem nevezett amerikai tisztviselőkre hivatkozva arról is írt, hogy más magas rangú tábornokok is tudhattak a puccskísérletről, Prigozsin éppen ezért indította el a felkelést abban a hitben, hogy támogatni fogják. A Kreml továbbra sem adott hivatalos tájékoztatást Szurovikin hollétével kapcsolatban.

A címlapképen a Wagner-csoport nevû orosz zsoldoshadsereg katonái elhagyják Rosztov-na-Donut 2023. június 24-én. 
MTI/EPA/Arkagyij Budnyickij

'Fel a tetejéhez' gomb