Kevesebb szaloncukor kerülhet a karácsonyfákra
„Én magam is irreálisnak tartom a szaloncukor mostani árát” – nyilatkozta Kanyar János cukrászmester, akivel mestersége kihívásairól és szépségeiről beszélgettünk.
– Az áremelkedések hogyan befolyásolják a gyártást?
– Meglehetősen! Nem tagadhatjuk, hogy ebben az évben erős kihívásokkal nézünk szembe, de bízunk benne, hogy jövőre az élelmiszer- és energiaárak növekedése normalizálódik. Idén ugyanis rendkívüli árváltozáson mentek keresztül mind az alapanyagok, mind pedig a csomagolóanyagok.
Negatív fordulatra készülünk a szaloncukrok értékesítésének területén.
Előreláthatóan az várható, hogy karácsonykor sokak életében háttérbe fog szorulni a szaloncukor és a többi cukrásztermék fogyasztása is, mivel azok árai jelentősen megnövekedtek. Mi most ezért egy kicsit vissza is fogtuk a termelésünket, sőt napokon belül le is fogunk állni a szaloncukor gyártásával. Arra összpontosítunk, hogy megpróbáljuk értékesíteni az eddig legyártott termékeinket.
– Mit lehet tenni egy ilyen helyzetben?
– Az olyan kis egységeknek, mint mi, eddig nem volt bajuk az értékesítéssel, mivel mindig megkerestek bennünket azok a vásárlók, akik bíztak bennünk, termékeinkben, az általunk készített hagyományos szaloncukrokban.
Mindenki elégedett vásárlót szeretne, ebből a szempontból a családi cukrászatok szerencsésebbek, mert képesek kicsit gyorsabban reagálni a változásokra.
A nagy szaloncukorgyártóknál van egy adott receptúra, amely alapján dolgoznak, mi azonban képesek vagyunk akár öt kilónként is változtatni, javítani az adott termékeken. Ahol mázsaszám készítik, ott ez jóval körülményesebb.
– Romló gazdasági helyzetben meg lehet-e őrizni a minőséget?
– Minden eszközünkkel erre törekszünk. A mi termékeink valódi étcsokoládéval és nem bevonómasszával készülnek. Ez azonban a mostani árviszonyok miatt sokaknak nem megfizethető.
Magam is irreálisnak tartom a szaloncukor mostani árát, de a jelenlegi költségek, energiaárak mellett olcsóbban nem állíthatók elő ezek a termékek.
Jelenleg olyan gazdasági helyzet van kialakulóban, amelynek következtében mindenki jobban meg fogja gondolni, hogy miből, mennyit vásárol.
– Mennyire szeretik a magyarok a hagyományos ízesítésű szaloncukrokat?
– Meglehetősen! Mi arra támaszkodunk, amit Lestyán Feri bácsi, Kaposvár legendás cukrásza megtanított nekünk. Máig az ő receptjei alapján ízesítjük a szaloncukrainkat. Jelenleg kilencféle ízű van, amelyek közül a legnépszerűbbek a tőle tanult rumos-kakaós, valamint a vaníliás-rumos-kakaós szaloncukrok. Nem változtattunk a recepten semmit, csupán csak annyit, amennyit a jobb minőség eléréséhez szükséges volt: jobb gyümölcssűrítményekkel és valódi étcsokoládéval dolgozunk már, amelyekre az elmúlt években lett fizetőképes kereslet.
– Az étcsokoládé valóban ennyit számít?
– Rengeteget! Egészen más az íze az ilyen szaloncukornak, mint amelyik bevonóval készül. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy az étcsokoládé – mint természetes alapanyag – egészségesebb is.
Igaz, drágább, de gyorsan hozzátenném azt is, hogy most az tapasztalható, hogy a bevonómasszák ára is igencsak megközelíti a valódi csokoládéét.
Aki megteheti, annak érdemes az étcsokoládéval készült termékeket keresni. Az elmúlt években tapasztalható volt az a tendencia, hogy a vásárlók a bevonóval készültek helyett a kicsit drágább, de jobb minőségű szaloncukrokat részesítették előnyben. Hogy idén, a mostani gazdasági helyzetben ez hogyan alakul majd, az pár héten belül kiderül.
Tóth Gábor
A hazai karácsonyfadíszek sikertörténete – egy legendás mester a Vasárnapnak
A hazai karácsonyfadíszek sikertörténete – egy legendás mester a Vasárnapnak
Címlapkép: Kanyar Cukrászda