Egyre közelebb az omikron variáns

Romániában is jelen van a koronavírus új, Afrika déli részén felfedezett omikron elnevezésű változata, miután Dél-Afrikából visszatért két betegnél mutatták ki a kórokozónak ezt a variánsát.

A hatóságok szombat esti közlése szerint egy 48 éves brassói nőnél és egy 59 éves kelet-romániai, valsui-i férfinál mutatták ki az omikron jelenletétét. A két személy karanténban van és tünetmentesek. Mindketten azzal a katonai repülőgéppel jöttek haza Johannesburgból, amellyel a román hatóságok november 30-án hazahozták a Dél-Afrikába rekedt állampolgáraikat.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter már csütörtökön valószínűsítette, hogy a két személy az omikronnal fertőződött meg. A vírusvariáns beazonosítására alkalmas szekvenciális elemzések eredményei viszont csak szombaton lettek meg. Kedden a Dél-Afrikából hazatért román állampolgárok között egy harmadiknak, egy nagybányai sportolónak is pozitív lett a koronavírus-tesztje. Az ő estében még várják a szekvenciális elemzés eredményét.

Az egészségügyi hatóságok bejelentése után Nicolae Ciuca román miniszterelnök közölte: munkamegbeszélést hív össze vasárnapra a járványhelyzetet kezelő legfőbb döntéshozókkal, hogy megvitassák, milyen intézkedések szükségesek az omikron variáns megjelenése következtében.

Közben már Montenegróban is megjelent a koronavírus új, Afrika déli részén felfedezett omikron nevű változata – közölte a helyi sajtó vasárnap. Az új vírustörzset egy családnál azonosították, amelynek egyik tagja a közelmúltban tért vissza a Dél-Afrikai Köztársaságból. Az orvosi jelentés szerint a vírushordozó montenegrói állampolgár nem volt beoltva a koronavírus ellen.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában vasárnapra 1613-mal 1 262 419-re, Koszovóban néggyel 161 132-re, Észak-Macedóniában 355-tel 217 025-re, Montenegróban 207-tel 158 283-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 853-mal 277 228-ra növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 39-cel 11 876-ra, Észak-Macedóniában 15-tel 7631-re, Montenegróban kettővel 2324-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 23-mal 12 687-re növekedett. Koszovóban az elmúlt napon sem volt halálos áldozata a kórnak, a halottak száma így 2984 maradt.

(Forrás: MTI)

Kiemelt kép forrása: unsplash.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre