Bartholomaiosz: A járvány megmutatta, hogy egyedül nem lehetséges a túlélés

Az interjú elején a pátriárka Szent István királyunk ortodox egyházbéli kanonizációjáról beszélt: „Meghatódottan emlékszem vissza a húsz évvel ezelőtti látogatásomra az önök szép és vendégszerető országában, amikor elhoztam az ökumenikus patriarchátus elismerő levelét, miszerint szent ortodox egyházunk szentként ismeri el a magyar István királyt.” 

A pátriárka úgy fogalmazott: ez a lépés „történelmi igazságtétel volt az ökumenikus patriarchátus részéről”, amelyben I. Bartholomaiosz a keleti és nyugati egyházak közti kapcsolat megerősödését látja. A jelenkori kapcsolat tekintetében megjegyezte: „Konstantinápoly és a Vatikán között testvéri és baráti a kapcsolat. Hivatalos teológiai párbeszédet folytatunk a még mindig fennálló különbségekről.”

„Személy szerint Ferenc pápával, megválasztása óta jóbaráti viszonyt ápolok. A beiktatási ceremónián ismerkedtünk meg, jó barátok lettünk”– közölte a pátriárka, majd hozzátette, hogy a canterbury-i érsekkel együtt, hárman, szorosan együttműködnek a környezetvédelem és más, az egész emberiséget foglalkoztató témák terén. 

„Az ökológia az emberiség egészét érinti, vallási és politikai hovatartozástól függetlenül […] Szent kötelességünknek tartjuk, hogy segítsük az emberiséget ezen a téren”– fogalmazott I. Bartolomaiosz. A pátriárka említést tett a három keresztény egyházi vezető által aláírt, a környezetvédelemről szóló közös nyilatkozatról is, amely által a novemberben, a glasgowi klímacsúcson összegyűlő világi vezetőket kívánják buzdítani arra: az egész emberiség érdekében helyezzék az ökológiai kérdéseket helyezzék a gazdasági érdekek elé. A pátriárka figyelmeztetett: a ökológiai katasztrófa az emberi önzőség és gyarlóság miatt fenyeget, és ennek elszenvedője a világ szegényebb rétege.

Ezek is érdekelhetik

A Magyarországra érkezésével kapcsolatban elmondta: „A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus végén érkeztem és abban a megtiszteltetésben van részem, hogy beszédet mondhatok. Nagyon nagy megtiszteltetésnek veszem Erdő Péter bíboros testvéri meghívását, akivel több éves barátság köt minket össze.”

I. Bartholomaiosz kifejezte háláját a magyar kormány felé is, amiért az ökumenikus patriarchátus rendelkezésére bocsátott egy épületet, amely a patriarchátus „egy ablaka lesz nyugatra, és ahol a tervek szerint egy ortodox kolostor fog helyet kapni”. A pátriárka hangsúlyozta, hogy a szellemi és állami vezetőknek kötelességük az embereket az egység irányába vezetni. „A Szentléleknek – amint azt egy ortodox ima mondja – mindig az egység az első”– közölte I. Bartholomaiosz, majd hozzátette: „a Covid-19 megmutatta, hogy képesek vagyunk együttműködni. Azt is megmutatta, hogy mi, emberek, nem vagyunk mindenek felettiek. Szükségünk van egymásra. Egyedül nem lehetséges a túlélés.”

„Amikor megérkeztem Budapestre, örömmel tapasztaltam, hogy nincs nagyon nagy baj. Alacsonyak a járványügyi adatok, maszkot nem kötelező hordani, nem kell távolságot tartani. Ez azt jelenti, hogy időben lépett a magyar kormány”– méltatta a járványügyi intézkedéseket a pátriárka.

Az interjú végén újfent kiemelte: „Az egyházi és világi vezetőknek kötelessége az egymás iránti szeretet és az egység hirdetése az emberiség javára, hiszen az felette áll minden politikai, gazdasági és egyéb érdekeknek. Jó példa erre, mikor egyes országok megtagadják a kiotói egyezményt. Ez azt mutatja, hogy az ökológia áldozatául esik a gazdasági érdekeknek. Mi vezetők meg tudjuk állapítani, mi szolgálja az emberiség javát, és erre kell törekedni.”

 

Kiemelt képünk forrása: MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely

'Fel a tetejéhez' gomb