Ungváry Zsolt: Hány havi fizetés egy Lamborghini?


Hirdetés

A politikusok fizetése mindig remek beszédtéma, hiszen közpénzről van szó, s azt már ismerjük az amerikai filmekből, milyen kéjesen tudják mondani azok is, akik életükben egy fillér adót sem fizettek, hogy „az én adómból kapják”. Kérdés persze, mint minden szakmánál, vajon mennyi lenne a valós, az elvégzett munkához, felelősséghez, a kifejtett hatáshoz képest.

Voltak olyan korok, amikor nem járt havi fixszel az ilyesmi. A nemesek privilégiuma volt a politika, csak az viselhetett hivatalt, akinek a megélhetéssel egyébként nem volt gondja. De talán nem volna praktikus, ha ma is csak a gazdagok kiváltsága lenne az ország irányítása, mert így nagyon gyorsan beköszöntene egy oligarchikus világ. S míg a középkorban legalább a nemesség szívén viselte az ország sorsát – hiszen birtokai itt voltak, gyerekeire örökítette, abban volt érdekelt, hogy minden jól működjön –, addig egy mai pénzember gyorsan leléphet, maga mögött hagyva választóit.

A nyilvánosan elérhető adatok alapján összegyűjtötték néhány állam vezetőinek fizetését, amiben Orbán Viktor is szerepel a maga kb. 6,5 millió forintjával. Ez nem tartozik a kiemelkedő számok közé, bár az egy főre eső GDP-hez képest a jobbak közül való. Ugyanakkor nevetséges lenne valami szolid közalkalmazotti javadalmazás, miközben egy kormányfő milliárdok sorsáról, beruházásokról, gazdasági irányokról határoz. A juttatásnak versenyképesnek kell lennie a magánszférával, ahol ilyen pénzek fölött diszponáló vállalatvezetők sokkal többet vihetnek haza. A politikus roppant felelősségteljes munkát végez, sorsokról, gazdaságról, kultúráról dönt. És a főnök mindenütt jobban keres a beosztottaknál. A miniszterelnök pedig mindenki főnöke.

Csak persze jól kell csinálni. Ha egy orvos, mérnök hibázik, az emberek életébe kerülhet. A politikusok hibája viszont egész népek, országok sorsáért felelhet. Állítólag a légiirányítók keresnek a legjobban, mert rajtuk múlhat egy-egy repülő lezuhanása, vele 2-300 ember élete. Az állami vezetők felelőssége azonban sokkal nagyobb.

Tulajdonképpen az egész nem is volna érdekes, de a kormányfők jussának taglalásának olvasása után belefutottam a színes kis bulvárhírbe, ami Szoboszlai Dominik menő Lamborghinijéről szólt. A népszerű futballista egy ilyen kétszázmilliós nagyságrendű kocsival közlekedett Budapest utcáin, sokakból csodálatot, másokból irigységet vagy rosszallást kiváltva.

@ganajturo_

szobolobodobo

♬ som original – eices

Ha lehet hinni az internetnek, a válogatott középpályás heti 56 millió forintnyi fontot kap, vagyis a luxusjárgány egyhavi béréből kijön. Ki a fene venné meg a Lamborghiniket, ha nem az efféle sztárok? Az izgalmas inkább az, ki milyen kocsit tud megvenni egyhavi fizetéséből, illetve hány havi illetményből jön ki a Lamborghini. Orbán Viktor például két és fél évig kormányozhat érte.

Az egyenlősdit egyáltalán nem tartom helyesnek. Ki-ki vérmérséklete szerint eldöntheti, féltékeny legyen-e vagy büszke; egészségesek-e ezek az aránytalanságok, mekkora hasznot hajt valaki, mennyi a piaci értéke. Ha a Liverpool ekkora summát utal Szoboszlai számlájára, annak csak örülhetünk. De vajon mellé téve a miniszterelnöki fizetést, az reális-e? Fogalmazzunk úgy, vajon megér-e mondjuk fejenként egy ezrest havonta minden magyar állampolgárnak, hogy Orbánék ne engedjék be kontroll nélkül a migránsokat, ne keveredjünk háborúba Oroszországgal, illetve ne a nemváltás lehetőségének nagyszerűségével tömjék a gyerekeink fejét. Nekem megérne, és nemzeti konzultációk, népszavazások és országgyűlési választások formájában sokan hasonlóan nyilatkoztak. Ha így van, milliárdos havi fizetés sem lenne irreális…

Ez az egész fizetés-központúság egyébként a modern kor terméke, és elsősorban az önállótlanságunk bizonyítéka. Régen mindenki magának megtermelte a dolgait, jobban vagy rosszabbul élt, de nem felülről – az államtól vagy a főnöktől – várta a pénzt; ez olyan kiszolgáltatottság, koldustempó.

Ami a döbbenetes: Szoboszlai messze nincs a legjobban fizetett liverpooliak között. Mohamed Szalah például heti 160 millió forintnak megfelelő összeget vihet haza.

Forintra átszámítva még az amerikai elnök is csak 12 milliót keres havonta. Miközben ott csücsül az atomgombon, s amilyen szerencsétlen, még a végén meg is nyomja.

Igaz, Biden akkor se lenne okosabb, ha tízszer ennyi kapna. És gólt is kevesebbet rúg, mint Szalah.

Címlapkép: A Lamborghini, amellyel Szoboszlai Dominik közlekedett. Forrás: TikTok

'Fel a tetejéhez' gomb