Esztergomban felavatták a ferences gimnázium új épületszárnyát

Átadták a Szent Antal Esztergomi Ferences Gimnázium és Kollégium új épületszárnyát és tornacsarnokát, a négymilliárd forintos beruházás állami támogatásból valósult meg.

Egyházpolitikai modellünk az együttműködésre épül, ahol az egyház és az állam a társadalom javára együttműködik. Az állam és az egyház elválasztása nem jelentheti az egyház és a társadalom szétválasztását, mert egyszerre vagyunk tagjai az egyházunknak és polgárai a hazánknak

– mondta köszöntőjében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

A politikus hozzátette, mivel a vallásos emberek nem másodrangú állampolgárok, az állam feladata, hogy a közfeladatot átvállaló egyházi intézményeket ugyanúgy finanszírozza, mint állami vagy önkormányzati társaikat.

Rámutatott, azért van túljelentkezés az egyházi iskolákban, mert ezek természetükből adódóan a test-szellem-lélek összetettségének egységében gondolkodnak. „A tanterem és a tornacsarnok mellett templom is van, így az ember teljességét szólítják meg” – fogalmazott.

A Szent Antal Esztergomi Ferences Gimnázium és Kollégium új iskolai szárnya az átadás napján, 2024. október 4-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Semjén Zsolt elmondta, a rendszerváltás óta közel húsz százalékra emelkedett az egyházi oktatás aránya, ami az óvodától az egyetemig negyedmillió diákot jelent.

Köszöntője előtt a ferences templomban Erdő Péter esztergom-budapesti érsek ünnepi szentmisét celebrált Assisi Szent Ferenc tiszteletére, majd megáldotta az új iskolai szárnyat.

Erdő Péter esztergom-budapesti érsek megáldotta az új iskolai szárnyat. Forrás: Facebook/Semjén Zsolt

Szánthó Gellért, az intézmény igazgatója korábban az MTI-nek elmondta, hogy a gimnázium új épületszárnnyal és tornacsarnokkal való bővítésére kormány támogatásával csaknem négymilliárd forintot használtak fel.

A gimnáziumban a fedett tornacsarnok létrehozásán túl az épületegyüttes iskolai szárnyán hat tantermet alakítottak ki, a kollégiumot közösségi terek létrehozásával bővíttették, és felújították az iskola udvarát, ide sporteszközöket helyeztek.

A tornacsarnok középen kettéosztható, így egyidejűleg alkalmas edzésekre, iskolai testnevelésre, szabadidősportokra, illetve bérleményként hasznosítható. A száz ülőhelyes lelátó tetején pihenőparkot alakítottak ki.

Átadó ünnepség a Szent Antal Esztergomi Ferences Gimnázium és Kollégium aulájában 2024. október 4-én. Forrás: Facebook/Semjén Zsolt

Az iskolában négy-, illetve hatosztályos rendszerben 250 diák tanul, és szinte mindenki kollégista. Az intézménybe az ország különböző részeiből érkeznek diákok és jellemzően havonta egyszer utaznak haza, így a gimnázium fejlesztése új szabadidős lehetőségeket nyit meg számukra.

Az intézményt 1931. szeptember 8-án alapították mariánus ferencesek, még Szent Antal Reálgimnázium néven. Helyén a kolostor már régebb óta működött, ugyanis a ferencesek itt telepedtek le a városban 1222-ben.

A gimnázium a középkori rendház helyén, az esztergomi Bottyán János utcában, a belvárosban található a vele egybeépült kolostorral és a Szent Anna ferences templommal. A szocializmus évei alatt az iskola egyike volt a nyolc egyházi fenntartásban működő gimnáziumnak.

Forrás:
MTI
'Fel a tetejéhez' gomb