Október a reformáció hónapja


Hirdetés

Októberben tartják a reformáció hónapját országszerte a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) szervezésében. Az október 31-én, a reformáció emléknapján záruló rendezvénysorozat idei mottója Máté evangéliumából való: „Légy türelemmel irántam…”.

A MEÖT közleményében azt írta, hogy a programsorozat központi nyitóünnepségét október elsején este, 18 órakor tartják a Kálvin téri református templomban. Az istentiszteleten igét hirdet Kondor Péter evangélikus püspök, a MEÖT alelnöke. A liturgiában részt vesznek a tagegyházak főpásztorai.

A programsorozat kiemelt rendezvénye a Reformációi gálaest a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban október 20-án. A gálaesten Grecsó Krisztián író, költő tart előadást Hit és művészet címmel.

Az ünnepség keretében átadják a Protestáns Újságírók Szövetsége kitüntetését, a Ráth Mátyás-díjat.

A központi programok között szerepel

  • az október 5-i területi női találkozó, amelyet az idén a Mezőberényi Evangélikus Gyülekezet templomában tartanak,
  • továbbá az október 13-i ökumenikus missziói nap Békéscsabán, az Evangélikus Nagytemplomban,
  • valamint az október 27-i reformációi istentisztelet Budapesten, a Magyarországi Metodista Egyház Központjában, amelyen Földesi Tamás pünkösdi egyházelnök hirdet igét.

A reformáció hónapját lezáró hagyományos megemlékezést október 31-én a Reformációi Emlékparkban Budapesten, a Bajza utca és a Városligeti fasor sarkán rendezik meg, beszédet mond Serafin József, a Baptista Egyház Szociális Módszertani Központjának vezetője.

A reformáció emléknapját október 31-én arra emlékezve tartják, hogy Martin Luther német Ágoston-rendi szerzetes 1517-ben ezen a napon szögezte ki téziseit a wittenbergi vártemplom kapujára. A Luther vezette új irányzat lett az evangélikus, míg a Jean Calvin genfi reformátor vezette irányzat a református vallás alapja.

Az 1943-ban alakult MEÖT a genfi székhelyű Egyházak Világtanácsának magyarországi szervezete, és társult tagja az Európai Egyházak Konferenciájának is, amelyen keresztül részt vesz az Európai Unió és az Európa Tanács mellett működő egyházi képviselet munkájában.

A szervezetnek 11 tagegyháza van, több felekezet pedig – köztük a Magyar Katolikus Egyház – együttműködő státussal vesz részt a munkában.

Forrás:
MTI
'Fel a tetejéhez' gomb