Víz alatt a rakpart Budapesten – Friss képek az árvízről

Már elérte az árvíz a főváros rakpartjait. Fotóriporterünk a Batthyány téren készített pillanatképeket. Ismertetjük az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és az Országos Mentőszolgálat közleményét is.

Fotó: Vasárnap.hu/Varga Ilona

A rendőrség kéri, hogy katasztrófaturisták ne akadályozzák az árvízi védekezést – olvasható mindeközben a police.hu oldalon szerdán közzétett felhívásban.

Fotó: Vasárnap.hu/Varga Ilona

A töltések állapota napról napra változik a rájuk nehezedő víznyomás miatt. Vigyázni kell rájuk, járművel és gyalogosan is tilos azokat megközelíteni. Az áradó folyó veszélyes, könnyen elsodorhat bárkit – írták.

Fotó: Vasárnap.hu/Varga Ilona

A lezárt területekre tilos bemenni és parkolni, mert ott vagy már víz van, vagy hamarosan lehet. Ne hajtsanak át elárasztott úton, mert már a bokáig érő víz is elsodorhat egy embert vagy károkat okozhat az autóban. Ráadásul a víz alatt lehetnek veszélyes tárgyak, például elmozdult csatornafedél. Az elöntött területeken a fák gyökerei meglazulhatnak, és a szél könnyen kidöntheti azokat.

Fotó: Vasárnap.hu/Varga Ilona

A szakemberek és az önkéntesek megfeszítve dolgoznak a védekezésben. „Kérjük, segítsék munkájukat azzal, hogy ne kelljen nézelődő embereket kerülgetniük! (…) Fotózkodás helyett inkább önkéntes munkájukkal segítsék a védekezést!” – írta az ORFK.

Sokan nézik döbbenten a terjeszkedő folyamot. Fotó: Vasárnap.hu/Varga Ilona

Közleményt tett közzé az Országos Mentőszolgálat is, azt írták, hogy felkészültek az árhullám érkezésére, az érintett területeken megerősítették a mentőszolgálatot.

Fotó: Vasárnap.hu/Varga Ilona

A veszélyhelyzeti tervnek megfelelően előkészítették az ártéren elhelyezkedő szentendrei mentőállomás esetlegesen szükségessé váló áthelyezését. A közúton megközelíthetetlenné váló Kisorosziba mentőautót telepítettek. A mentőhelikopterek is készenlétben vannak, hogy szükség esetén az ország bármely részében segíteni tudják a rászorulók megfelelő ellátását.

Fotó: Vasárnap.hu/Varga Ilona

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója aktívan részt vesz az árvízvédelmi operatív törzs munkájában. A mentők helyi szinten is folyamatos, operatív kapcsolatban vannak az érintett területek háziorvosaival, kórházaival és betegszállító vállalkozásaival is annak érdekében, hogy minden bajba jutott ember gyors és megfelelő segítséget kaphasson – közölte a mentőszolgálat.

Forrás:
MTI
'Fel a tetejéhez' gomb