Valótlanságot állított a Szemlélek – Bábel Balázs érsek már vasárnap megszólalt a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyében történt botrányok kapcsán

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek a Szemlélek.net lapigazgatójának, Gégény Istvánnak címzett pénteki levelében rámutatott, hogy szeptember 12-én megjelent cikkében valótlanságot állított vele kapcsolatban az oldal.

Jelesül éppen a Szemlélek.net lapigazgatójának szavai nem állták meg a helyüket. Gégény István a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyében történt botrányok kapcsán hozta szóba az érseket, miszerint Bábel Balázs nem szólalt meg az ügyek kapcsán. Mint ismert, az egyik botrány Bese Gergő nevéhez kapcsolódik, aki korábban szerzője volt a Vasárnap.hu-nak is, ám írásait az igazság felszínre kerülése után eltávolítottuk, ugyanis azok hiteltelenné váltak.

„A tegnapi napon [csütörtökön] a szemlelek.net honlapon megjelent A fényről beszéltek, a sötétben jártak című anyagban azt állította, hogy nem szólaltam meg a közelmúltban a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyében történt ügyekben, miközben a püspök tanítására várnak az emberek” – írta az érsek a lapigazgatónak címzett levelében.

„Jelen soraimmal kívánom tájékoztatni arról, hogy a 2024. szeptember 8-án a bajai Vodicai (Máriakönnye) kegyhely búcsúi szentmiséjén e témáról is szóltam a híveknek, most vasárnap, 2024. szeptember 15-én pedig a Főegyházmegye templomaiban felolvassák a híveknek rövid körlevelemet”

– tette hozzá Bábel Balázs érsek atya.

A szeptember 8-i szentmise és az érsek beszéde megtekinthető a következő hivatkozásra kattintva:

Bábel Balázs atya megjegyezte, hogy ő evangéliumi szellemben igyekezett megszólalni, „a botrány részletezése a bulvármédiára tartozik” – fogalmazott.

Az érsek a vasárnap felolvasandó – alább közreadott – körlevelét is mellékelte az oldalnak eljutatott leveléhez:

Kedves Testvérek!

„A lélek ugyan kész, de a test erőtlen.” (Mt 26,41) Jézus ebben az egy mondatban egy egyetemes emberi igazságot fogalmaz meg, mely egyházként és egyénenként is a mi közös tapasztalatunk. Különösen akkor szembesülünk ennek a jézusi mondatnak a súlyával, ha a visszaélések különböző formáinak pusztító és megrendítő valósága tárul elénk, ahogyan ez az elmúlt napokban is történt egyházmegyénkben. Az emberek bizalmával és a tekintéllyel való visszaélés bármely formája elsősorban az érintetteket sebzi meg, ezért most figyelmünket fokozottan is feléjük kell fordítani. Segítségünkre van ebben az ilyen esetekre vonatkozó világos és szigorú egyházi és állami törvények maradéktalan betartása, emellett a feladat azonban közös: a meghallgatás, az önvizsgálat és a sebek gyógyítása.

A Szentírás tanúsága szerint bármely sebzettségben osztozik egész közösségünk – „Ha szenved az egyik tag, valamennyi együtt szenved vele.” (1Kor 12.26). Az egyház mint Krisztus misztikus teste, egyszerre emberi és isteni, földi és mennyei. Egyik sem homályosíthatja el a másikat, hanem mindig a megújulás valós lehetőségét biztosítja számunkra. Jézus szavával valljuk, hogy „Az igazság szabaddá tesz” (Jn 8,32). Ez az ígéret egyszerre nyújt reményt, vigasztalást és bátorságot ahhoz, hogy ennek az ígéretnek a jegyében folytathassuk a földi élet zarándokútját.

'Fel a tetejéhez' gomb