Hazudott és csúsztatott az abortuszról Kamala Harris az elnökjelölti vitában

Pontosan ez a címe a Lifenews.com írásának, amelyben tényekkel támasztja alá az állítást. A bevezetőben leszögezik, hogy az ABC News vitája Donald Trump volt elnök és Kamala Harris alelnök között inkább egy hendikepes mérkőzésre hasonlított, ahol Trump egyszerre három ellenféllel szállt szembe: Harrisszel és mindkét moderátorral.

Mivel a „World News Tonight” műsorvezetője, David Muir és az ABC News Live „Prime” műsorvezetője, Linsey Davis rendszeresen lehetővé tették Harris számára, hogy számos kitérővel és hamis állítással éljen olyan kérdésekben, mint a késői abortuszok, a „születés utáni kivégzések”, valamint a valódi terhességi adatok.

A késői abortusz mítosz

Trump elnök azzal vádolta a demokratákat, hogy támogatják a késői abortuszt, és azt is tagadják, hogy ilyen abortuszok megtörténnek. „Sehol Amerikában nem fordul elő, hogy egy nő terhességet hord ki, és abortuszt kér” – válaszolta erre Harris.

Az igazság az, hogy jelenleg 21 állam engedélyezi az abortuszt a születésig: hat államban semmilyen jogi korlát sincs a születendő gyermekek védelmére, a többiekben pedig engedélyezik az abortuszt a magzat életképességének elérése után is; az „anya egészségére” hivatkozva. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) jelentése szerint az Egyesült Államokban már több mint 56 ezer abortusz történt a 21. hét után.

Csupán három példa a cikkből:

  • „2013-ban az új-mexikói abortuszszakértő, Shelley Sella orvosi testületi szankciókkal szembesült, miután abortuszt követett el egy gyermeken a 35. héten” – jelentette Carole Novielli a Live Action-től.
  • „2003-ban Charles Rossmann abortuszszakértő abortusztablettákat adott egy nőnek, aki a terhessége 31. hetében járt.”
  • Az albuquerque-i Southwestern Women’s Options honlapja pedig azt hirdette, hogy „az abortusz szolgáltatások a 32. hétig érhetők el.”

Csecsemőgyilkosságok – Léteznek-e vagy sem?

A csecsemőgyilkosság kérdése a vita során merült fel, amikor Donald Trump elnök idézte egy korábbi virginiai kormányzó megjegyzéseit arról, hogy az abortusz során az élve született csecsemőket meg kell ölni. Trump ezt „születés utáni kivégzésnek” nevezte. Az egyik műsorvezető Linsey Davis, Trump szavaira reagálva azt mondta: „Nincs olyan állam ebben az országban, ahol legális megölni egy csecsemőt, miután megszületett.”

Ezzel szemben az igazság az, hogy jelenleg csak nyolc állam követeli meg az abortuszt végzőktől, hogy jelentsék az elrontott abortusz során élve született csecsemőket (Arizona, Arkansas, Florida, Indiana, Ohio, Oklahoma, Dél-Dakota és Texas).

Két állam – Tim Walz Minnesotája és Gretchen Whitmer Michiganje – hatályon kívül helyezte ezeket a követelményeket. 2019-ben Kamala Harris akkori szenátor az élve született abortusz túlélőinek védelméről szóló törvény ellen szavazott, amely előírja az abortuszt végzők számára, hogy életmentő ellátást nyújtsanak az elrontott abortuszok során született csecsemőknek. Ma sem létezik szövetségi követelmény az abortusz során született csecsemő orvosi ellátására. Sőt! Számos demokrata törvényhozó törvényjavaslatot nyújtott be a „perinatális halál” legalizálására, amely a csecsemőgyilkosság nem szándékolt legalizálását eredményezné.

A Lifenews cikke szerint az abortuszt végzők rendszeresen hagyják, hogy a gyermekek élve szülessenek, majd az elhanyagolásuk miatt haljanak meg. Jill Stanek, aki nővérként szolgált a chicagói Christ Kórházban, 2020-ban tanúskodott a szenátus igazságügyi bizottsága előtt, és ezt mondta:

„Abban az esetben, ha egy csecsemőt élve abortáltak, nem kapott orvosi vizsgálatokat vagy ellátást, hanem csak azt kapta, amit a kórházban „kényelmi ellátásnak” neveznek… Az egyik éjjel egy ápoló munkatárs egy Down-szindrómás magzatot szállított a szennyezett háztartási helyiségünkbe, hogy meghaljon – mert oda vitték a túlélőket. Nem tudtam elviselni a gondolatot, hogy ez a szenvedő gyermek egyedül hal meg, ezért ringattam őt 45 percig, amíg élt. 21-22 hetes lehetett, körülbelül fél fontot nyomott, és körülbelül akkora volt, mint a kezem.”

Egyes beszámolók még hátborzongatóbbak. Több alkalmazott azzal vádolta a „Texas Gosnell” abortuszszakértőt, Douglas Karpent, hogy megszületésük után elcsavarta az élő csecsemők fejét. Ahogy Mary Szoch, a Family Research Council munkatársa elmondta, a

„Demokrata Párt támadása az élet ellen a megtermékenyítéssel kezdődik, de a terhesség teljes időtartama alatt folytatódik, és még a baba születése után sem ér véget”.

Az életvédő védelem

A vita során Harris megismételte azt a hazugságot, hogy az állami „életvédő védelem” megakadályozza az orvosokat abban, hogy kezeljék a vetélésben szenvedő nőket. Ezzel szemben a nemzet egyetlen életpárti törvénye sem tiltja meg az orvosoknak, hogy gondozzák őket.

Még két hazugság

Harris kijelentette, hogy ha Trump lesz az elnök, minden terhességet figyelni fognak. „A Project 2025-ben lesz egy nemzeti abortuszmonitor, amely figyelemmel kíséri a terhességeket és a vetéléseket.” Ezt a kijelentést megismételték a Demokrata Nemzeti Konvención, és a Harris-Walz kampány azt állította a tévéreklámokban, hogy Trump támogatta, „hogy a kormány ellenőrizze a nők terhességét”.

Ezzel az állítással két baj is van. A Project 2025 nem Trump platformja. Valójában 80 konzervatív szervezet 400 tudósának javaslatait tartalmazza arra az esetre, ha Trump megnyerné az elnökválasztást. (Az ötletgazda a Heritage Foundation.) Ebben a 920 oldalas dokumentumban csak egy javaslat a sok közül, hogy az összes állam jelentse az abortuszstatisztikáit.

Ezzel szemben a demokrata Biden-adminisztráció úgynevezett abortuszfelügyelete eleve kizárta négy állam statisztikáit, köztük a legnépesebb államét: Kaliforniát, Marylandet, New Hampshire-t és New Jersey-t.

Végül, de nem utolsósorban, „Ha Donald Trumpot újraválasztanák, aláírná a nemzeti abortusztilalmat” – állította Harris. Az igazság viszont az, hogy Trump visszavonta a Republikánus Párt platformjának elkötelezettségét az abortusztörvények módosításának elfogadásáról, és többször kijelentette, hogy ellenez minden további nemzeti jogszabályt ebben a kérdésben. „Ehhez előbb az emberek szavazata kell” – mondta Trump a vita során.

Forrás:
lifenews.com
'Fel a tetejéhez' gomb