Chapman: Ami a családdal történik, az egész világra hatással van

Nagyon sok fórumon lehet az utóbbi időben hallani arról, hogy a család intézménye veszélyben van, és azt is lehet már látni, hogy különböző – társadalmi szintű – problémák sokszor a családi élet hiányosságaiban gyökereznek. Arról azonban már kevesebbet olvasni, hogyan lehet mindezen segíteni, hiszen senkinél nincs ott a bölcsek köve, ami egyszerre minden ember életét megváltoztathatja. Gary Chapman legújabb könyvében arra tesz kísérletet, hogy megmutassa, mit tehetünk azért, hogy a mi családi életünk ne csupán a tűzoltásról szóljon.

Gary Chapman legújabb, Magyarországon a Harmat Kiadó gondozásában megjelent könyvében nem kevesebbet állít, mint hogy ismeri a jól működő család 5 jellemző ismérvét. És valóban, az amerikai párterapeuta legújabb könyvében elénk tárja a receptet, amellyel családunk az élet viharai közepette is jól működhet. Chapman ugyan semmiféle csodaszernek nincs birtokában, ám mégis megnyitja a szívünket, amikor saját tapasztalataiból és házaspárokkal eltöltött évtizedes munkájából merít. Az öt szeretetnyelv megalkotójának mondandója éppen ezért tud egyszerre elgondolkodtató és időtálló lenni.

Nincs itt semmiféle hókuszpókusz, nagyon biztosan felépített alapelvek vannak, amelyek mentén haladva önmagunkat, házastársunkat és gyermekeinket is szeretettel és türelemmel igazgathatjuk el az élet rögös útvesztőiben. Persze a munka így sem megspórolható, hiszen rengeteg időt, odafigyelést, önnevelést igényel ez a – kétség kívül – hasznos módszer, amellyel a szeretetet, figyelmet és a közösség megerősítését tesszük életünk középpontjába.

Mert bizony a családunk egy olyan apró közösség, amelyben a gyermekeink megtanulhatják azokat a készségeket, amelyekkel később önbizalommal teli, szeretni képes felnőttekké válhatnak.

Ahogy azt már Chapmantől megszokhattuk, a képlet középpontjában mindig a szolgáló szeretet áll, amelyik Jézus példáján keresztül sugároz megértést az embertársai felé, még a legnehezebb időkben is.

S hogy mik a jól működő család legfőbb ismérvei? A férj és a feleség közötti meghitt kapcsolat, a szülők szeretetteljes útmutatása a gyermekek számára, a gyermekek szülők felé érzett megbecsülése, valamint a szolgálatkész egymáshoz fordulás és a házaspár közös, tevékeny részvétele a családi életben.

Hogy mindez mennyire nem elvont, és a gyakorlatban is megvalósítható, arról a könyv végén található függelék győz meg minket a leginkább, egy hasznos és interaktív munkafüzet, amely példákkal és tanácsokkal segíti a könyvben leírtak megvalósítását. Ezt a művet tehát nem elég elolvasni és feltenni a könyvespolcra: a családnak együtt, közösen kell feldolgozni és megvalósítani a benne foglaltakat. A megvalósításnak pedig már a folyamat során összetartó ereje van.

Chapman A jól működő család 5 jellemzője című könyve egyszerre megható és elgondolkodtató, hiszen arra épít, ami az emberben amúgy is megtalálható: mindannyian szeretetre és megbecsülésre vágyunk.

Hol máshol kaphatnánk meg mindezt, mint a saját családunk körében? A kérdés már csak az, felszínre tudjuk-e hozni rejtett kincseinket? Chapman útmutatásával bizonyosan ez is sikerülni fog!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb