Gary Chapman: Szeretet nélkül nem lehet élni – 10+1 gondolat házaspároknak

Az 5 szeretetnyelv megalkotója mélyen hiszi és vallja, hogy a szeretet a legfontosabb az emberek életében, hiszen általa teljesedhetnek ki az emberek. Szeretetnyelvek-sorozatunkban számos oldalról közelítettük meg Gary Chapman elméletét, most pedig összegyűjtöttük 10+1 erőt adó gondolatát, amely a házaspárok egymás közti szeretetéről szól.

1. Amikor a feleségemmel ülök a kanapén, és húsz percen keresztül csak egymásra figyelünk, olyankor húsz percet ajándékozunk egymásnak az életünkből. Az a húsz perc soha többé nem tér vissza. Erőteljes kifejezése ez a szeretetnek.

2. Ha érezzük társunk szeretetét, az egész világot ragyogó színben látjuk. A szeretet arra ösztönöz, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból.

3. Ne hagyjuk, hogy a romantika elillanjon a kapcsolatunkból! Idő kell hozzá és kreativitás, esetleg némi utánajárás a neten. A jutalom, amelyben részünk lesz, minden fáradságot megér.

4. A szeretet erőfeszítést és önfegyelmet igényel, és a tetteinkben fejeződik ki – azokban a cselekedeteinkben, amelyeket a szeretett személy javára teszünk.

5. A szeretet nem azt jelenti, hogy magunknak kedvezünk, hanem azt, hogy a szeretett személy kedvéért teszünk valamit. Azok a cselekedetek fejezik ki leginkább a szeretetünket, amelyek nem maguktól értetődőek számunkra.

6. Válsághelyzetben szinte ösztönös mozdulattal átöleljük egymást. Miért? Mert a testi érintés ilyenkor minden szónál többet mond a szeretetről.

7. Szeretnénk reményt és életet vinni egy elhidegült kapcsolatba? Kövessük Jézus tanácsát: „Tegyetek jót másokkal.”

8. Ha szokásunkká válik, hogy kedvesen és barátságosan bánjunk másokkal, nemcsak a világot tesszük élhetőbb hellyé, de a saját életünkbe is örömöt csempészünk. Jobb emberré válunk, és ez már önmagában is jutalom.

9. A szeretet kér, nem követel. Ahhoz, hogy meghitté váljon a kapcsolatunk, ismernünk kell egymás vágyait és céljait. A szeretet azt jelenti, hogy fontos számunkra, mire vágyik a társunk.

10. Ha a házastársak betöltik egymás érzelmi szükségleteit, új távlatok nyílnak meg a kapcsolatukban.

+1  A szeretet nem tartja számon a hibákat, és nem hánytorgatja fel a múltbéli kudarcokat. Egyikünk sem tökéletes, és mindannyiunkkal előfordul néha, hogy olyasmit teszünk vagy mondunk, amivel megbántjuk a társunkat. A múltat nem lehet meg nem történtté tenni. De beismerhetjük, ha hibáztunk, bocsánatot kérhetünk, és elhatározhatjuk, hogy a jövőben másképp cselekszünk.

A szeretetnyelv-könyvsorozat elérhető a Harmat Kiadó kínálatában.

Kiemelt képünk forrása a Pixabay.

Iratkozzon fel hírlevelünkre