Királyőrző – Látványos videó mutatja be a megújult Tihanyi Bencés Apátságot

Zarándokhely, a Balaton koronájának is nevezik. Egykor a bajba jutott balatoni hajósokat is segítette, itt található a magyar nyelv első írásbeli emléke is. Látványos videó mutatja be a kormányzati támogatásból megújult Tihanyi Bencés Apátságot.

A videón Barkó Ágoston bencés szerzetes „vezeti körbe” a nézőket.

A szerzetes elmondta, hogy 2021 áprilisa és 2024 áprilisa között kormányzati támogatással megújult nemcsak a templom kívül-belül, beleértve a vörösfenyő toronyzsindelyt, hanem az egész apátsági épület.

Újraindult a vendégházunk, és az apátság környezete is szép, méltó lett ahhoz, amit elvárnak az emberek Magyarország egyik legkiemelkedőbb látnivalójánál, egyházi zarándokhelyénél – fogalmazott.

A tihanyi apátság több szempontból is jelentős minden magyar ember számára. Először is ide kapcsolódik a tihanyi alapítólevél, a magyar nyelvünk első írásbeli emléke. Szoktuk királyőrző apátságnak is nevezni a monostorunkat, hiszen az utolsó magyar király, Boldog IV. Károly itt töltötte utolsó magyarországi napjait 1921 őszén

– mondta Barkó Ágoston.

A tihanyi királyi kripta, I. András királyunknak, az alapító királynak a nyughelye azon két királyi kripta közé tartozik, amelyek az Árpád-korból épségben fennmaradtak – jegyezte meg a szerzetes a videóban.

Címlapkép forrása: Facebook/Tihanyi Bencés Apátság

'Fel a tetejéhez' gomb