A korona szent! – A Szent István Intézet petíciója Karácsony Gergelyhez

A Szent István Intézet a CitizenGo Magyarországgal együttműködésben államalapító királyunk ünnepéhez közeledve petíciót intéz Karácsony Gergely főpolgármesterhez a Margit híd Szent Koronát ábrázoló, egy éve megrongált és azóta is csonkán, keresztek nélkül álló szobrainak mihamarabbi helyreállítását kérve – írta szerkesztőségünknek szerdán eljuttatott közleményében a Szent István Intézet.

A Karácsony Gergelyhez intézett petíció az alábbi:

Tisztelt Főpolgármester Úr!

Államalapító szent királyunk 2024. évi ünnepe előtt, egy kerek évvel a Margit híd Szent Koronáinak megrongálását követően megdöbbenésünket fejezzük ki, hogy a főváros vezetése ilyen hosszú idő elteltével sem volt képes helyreállítani a legfontosabb nemzeti jelképünket ábrázoló alkotásokat Budapest egyik legforgalmasabb, turisták
által is folyamatosan használt hídján.

A Szent Korona ábrázolások a Margit híd fontos díszei, melyek kőbe öltöztetett történelmi üzenetek. Megrongálásuk, róluk a keresztek szisztematikus letörése tavaly nyáron teljes joggal okozott közfelháborodást.

Ám arról már nem esett hír, hogy a helyreállítás – tudatosan-e, a keresztény és nemzeti jelképek demonstratív semmibevételeként vagy „csak” nemtörődömségből – azóta sem történt meg.

Pedig a reparálás, illetve a gondolkodás arról, miként lehetne tartós megoldással a koronákat helyreállítani, hatékonyan őrizni és azonnal pótolni a kereszteket, ha mégis újra letörnék – nem volna szabad, hogy megoldhatatlan nehézséget jelentsen egy világváros felelős vezetőinek…

Bízunk benne, hogy a kampányidőszak izgalmait kiheverve végre lesz ideje foglalkozni e látványos, megoldásért kiáltó problémával is.

Tisztelettel kérjük ezért, hogy a nemzet fővárosában a magyarság egységét szimbolizáló Szent Koronákat mihamarabb állítsák helyre és a továbbiakban biztosítsák azok (sz)épségét!

Az idei Szent István ünnepen sajnos már csak csonka koronák mellett tekintheti meg az ünneplő közönség a nagyszabású tűzijátékot, ám a keresztek hiánya hétköznapokon is ugyanúgy fájdalmas és szomorú jelképe a fővárost vezetők nemtörődömségének – írták.

A petíció a linkre kattintva írható alá.

Oldalunkon tavaly ősszel írtunk róla, hogy miként törtek le a keresztek. A vád szerint a vádlottak egy barátjukkal együtt augusztus 24-én, éjjel ittasan indultak el a II. kerületből, egy V. kerületi szórakozóhely felé.

Még ma bíróság elé állnak a Margit-hídi kőkereszteket letörő garázdák – VIDEÓ

Éppen a Margit hídon sétáltak át, amikor az egyik vádlott egymás után négy pillérre is felmászott, és az azokon lévő kőkereszteket letörte. A vádlottak a kőkeresztek letörésével összesen hat műemléki kőkoronát rongáltak meg.

A Szent István Intézet nem először szólatja fel Budapest főpolgármesterét, hogy tegyen végre valamit az ügyben.

A Margit híd szándékosan letört kőkeresztjeinek pótlására szólítja fel Karácsony Gergelyt a Szent István Intézet

Címlapkép: Margit híd, letört kőkeresztek. Forrás: Havran Zoltán/mno.hu

'Fel a tetejéhez' gomb