Atanáz püspök: A téves modern ideológiáktól bátran merjünk elhatárolódni – A házasság a férfi és a nő életszövetsége

Úrszínváltozás ünnepkörében szentelte meg Orosz Atanáz görögkatolikus püspök a szirmabesenyői templom falait beborító új ikonokat – közölte a migorkat.hu oldal. A püspök a házasság szentségéről – amely egy férfi és egy nő életszövetsége – is beszélt ünnepi tanításában.

Mint írták, a szirmabesenyői parókia meglehetősen fiatal egyházközség a Miskolci Egyházmegyében, múltja mindössze két és fél évtizedben mérhető; a templomot Urunk színeváltozásának tiszteletére szentelték föl az ezredfordulón.

Az itteni közösséget a templomhoz való ragaszkodás és annak épüléséért, szépüléséért tenni akarás mindenképpen beírja majd a történelembe – jelentették ki, hozzátéve, hogy ennek láthatóvá vált jelei az ikon falfestmények is, amelyeket az augusztus 11-i templombúcsún szentelt meg Orosz Atanáz püspök.

Új ikonok borítják immár a szirmabesenyői templom falait. Forrás: migorkat.hu

Hosszabb könyörgő imádságok után elsőként a szentélyben látható Istenszülő ikont, majd Szent István diakónus és Szent Miklós ikonjait szentelte meg a püspök, majd sorra a falakon ábrázolt további szentek képeit. Az Üdvözítő bor- és kenyérszaporító csodáit is óriási falképeken ábrázolta Sallai Géza szobrász- és festőművész, illetve készült egy kicsinyített másolat a sajópálfalai kegyképről is – részletezték.

Atanáz püspök ünnepi tanítását a templomhajóban látható két legnagyobb falképhez fűzte:

Nagyon sokat jelent számukra a kánai menyegző ábrázolása, ahol Jézus Krisztus megáldja a házasságot, férfi és nő életszövetségét, úgy, ahogyan azt a teremtő Atya megteremtette és annak idején megáldotta.

A püspök úgy folytatta, hogy „nemcsak itt, Szirmabesenyőn fontos nagyon, hogy továbbra is ez maradjon a házasság eszménye, amit a mi Urunk Jézus Krisztus megáldott, a téves modern ideológiáktól pedig bátran merjünk továbbra is elhatárolódni. Krisztus, aki az élet számtalan helyzetében iránymutatást és tanácsot ad számunkra, irányítsa a házasságot, a családot is, a teremtői és megváltói szándék szerint. A kánai menyegzőt megáldó Krisztus megáldja ezt a közösséget is, az idetartozó, vagy idelátogató családokat mindazzal, amire az élethez szükség van.”

A hétköznapi boldogságot kell elfogadnunk attól a Krisztustól, aki megáldotta a férfi és a nő életszövetségét és a családot, mely ebből szervesen fakad

– mondta a püspök.

Templombúcsút tartottak augusztus 11-én Szirmabesenyőn. Forrás: migorkat.hu

A tájékoztatás szerint a templomszépítésnek újabb gondolata mintegy két éve fogalmazódott meg Szirmabesenyőn. Felújították a mennyezeti lambériát, az ablakokat, a villamosítás és a hangtechnika is modernizálódott. A beruházás költségeinek legnagyobb részét a hívek adományai fedezték, melyet a szirmabesenyői önkormányzat, valamint az egyházmegye támogatásával egészítettek ki.

Tavaly tavasszal Krakk-Polyák Zsófia ikonműhelyében készültek az első vászonra festett alkotások, amelyek most már a szentély falait díszítik. Sallai Géza szobrászművész keze munkája az általa korábban kifestett ikonosztázion után most már a templomhajó képein is megjelenik. A további díszítőfestéseken Kolos Andrea és Soltész József dolgoztak.

Címlapkép: Orosz Atanáz püspök megszentelte a szirmabesenyői templom ikon falfestményeit. Forrás: migorkat.hu

'Fel a tetejéhez' gomb