Nemsokára kiteljesedhet a Gyurcsány-Magyar szövetség

A baloldal két szereplője a felszínen még támadja egymást, ugyanakkor arról, hogy a háttérben mi történik, keveset tudunk. A jelek persze most is árulkodóak.

Alig telik el nap anélkül, hogy Gyurcsány Ferenc ne támadná Facebook bejegyzéseiben Magyar Pétert, vagy a Tisza Párt elnökének megszólalásait. Egyik legutóbbi posztjában a DK elnöke már egyenesen árulónak nevezi Varga Judit volt férjét és arról ír, hogy Magyar sohasem lehet az ellenzék vezetője. Persze Magyar Péter sem rest, ha Gyurcsány Ferenc és pártja, a Demokratikus Koalíció támadásáról van szó. Folyamatosan „kék Fideszként” hivatkozik a DK-ra és próbálja összemosni Gyurcsány pártját a Fidesszel. Sokszor elhangzott tőle az is, hogy Gyurcsány a múlt embere, akivel semmilyen együttműködést nem tud elképzelni. 

A szavak helyett ugyanakkor ismét Magyar Péter tetteit érdemes figyelni. Mert miközben a felszínen a két vezető jól elszórakozik egymás támadásával, a mélyben egy óriási svindli van készülőben.

Sőt, igazából kettejük szövetsége már meg is köttetett, méghozzá az első pillanatban, amikor ez lehetséges volt. A Tisza Párt ugyanis még meg sem melegedett az Európai Parlamentben és máris, első fontos döntéseinek egyikeként együtt szavazott a Demokratikus Koalíció politikusaival. Ők közösen segítették ugyanis hozzá Ursula von der Leyent ahhoz, hogy újabb öt évig az Európai Bizottság elnöke legyen. Az a von der Leyen, aki politikai bosszúhadjáratot folytat Magyarország ellen és jogtalanul tartja vissza a hazánknak járó forrásokat, egyszerre kapta meg a Tisza Párt és a Demokratikus Koalíció támogatását. Annak ellenére is, hogy Magyar Péter korábban kritizálta a Bizottság Uniós pénzek oda nem adásával kapcsolatos gyakorlatát és annak ellenére is, hogy a Tisza Párt elnöke számtalanszor elmondta, hogy nincs együttműködés közte és a Demokratikus Koalíció között.

A képlet tehát egyértelmű: A DK és a Tisza igennel, míg a Fidesz más utat választva nemmel szavazott von der Leyen újraválasztására.

Brüsszelben tehát már összenőtt, ami összetartozik és hamarosan erre számíthatunk Budapesten is. Karácsony Gergelynek ugyanis ahhoz, hogy a Fővárosi Közgyűlésben többséget tudjon maga mögött, együtt kell működnie valakivel. A kis pártok nem elegendőek ehhez, így marad a Fidesz, vagy a Tisza Párt. A DK-val szövetségben politizáló Karácsony pedig – valószínűleg tudva, hogy a Fidesznél nincs esélye – Magyar Pétert kereste meg. Az már önmagában furcsa, hogy az átláthatóságról olyan sokat papoló két politikustól csak egy szűkszavú közleményre futotta a megbeszéléseikkel kapcsolatban, amiből csupán annyi derül ki, hogy még a nyáron folytatják az egyeztetéseket. 

Szakértők ezt úgy fordították le, hogy ősszel Budapesten létrejöhet Magyar Péter és Karácsony Gergely – vagyis valójában Gyurcsány Ferenc – szövetsége.

Ezzel pedig a Tisza Párt és annak elnöke végleg leleplezi magát. Magyar Péter és társai ugyanis két fontos döntéshozó testületben vannak ott, az Európai Parlamentben és a Fővárosi Közgyűlésben. Előbbiben már megvalósult az együttműködés Gyurcsányékkal, utóbbiban pedig ugyanez körvonalazódik. Hiába beszél mindkét fél az ellenkezőjéről, a tetteik megmutatják nekünk a valóságot. Persze Magyar Pétertől megszokhattuk már az efféle kommunikációs vargabetűket, elég ha arra gondolunk, hogy a választások előtt határozottan állította, hogy sem a közgyűlésbe, sem az EP-be nem ül be, brüsszeli mandátumát ugyanakkor ígéretei ellenére mégis felvette. Nem lepődnénk meg, ha a DK-val való együtt nem működés ígérete lenne a következő.

Magyar Péter tehát folyamatosan bebizonyítja, hogy bármit is állít, valójában a baloldal része. Nekünk pedig ennek megfelelően kell megítélnünk a politikáját.

'Fel a tetejéhez' gomb