Potápi Árpád János: A szomszédos országokban a magyar politikai erők megkerülhetetlenek

Hányadán állunk? címmel tartottak nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetést a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen. Az elmúlt időszak eredményei mellett a jövőbeli kihívásokat térképezték fel a külhoni magyar szervezetek vezetői.

A beszélgetésen részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke, aki hangsúlyozta, hogy a magyar kormány célkitűzése az, hogy aki meg akar maradni magyarnak, az megmaradhasson magyarnak, ehhez minden támogatást megad a kormány.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár a beszélgetést követően a Vasárnap.hu kérdésére kijelentette, hogy az etnikai alapon való politizálásnak nincs alternatívája.

Mint fogalmazott: „Ahol a teljes összefogásra törekednek a magyar politikai erők egy-egy nemzetrészen belül, ott van siker. Ahol erre nem törekednek, ahol nem tesznek meg mindent ennek érdekében ott a siker elmarad és ott sokkal gyengébb a politikai intézményrendszerünk, így az érdekképviseletünk és az eredményeink is.”

Az elmúlt egy év eredményei tekintetében értékelése szerint mind Erdélyben, a Vajdaságban, a horvátországi magyarlakta területeken szép politikai sikerek születtek.

„A szomszédos országokban a magyar politikai erők, egyáltalán a magyarok a belpolitikában is megkerülhetetlenek”

– hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy reményei szerint a felvidéki magyarság is meg fogja teremteni ezt az összefogást.

Lapunk kérdésére arra is rámutatott, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) történelmi sikert aratott az önkormányzati választáson. „A csángók megjelentek egységesen a politikai színtéren. Ezt egy hosszas, több mint húsz éves olyan munka előzte meg, ami az oktatási és kulturális életük, egyáltalán az identitásuk megerősítését szolgálta és ebből tudtak ők kilépni” – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette, hogy két polgármesteri széket szereztek meg, Gyimesbükkön Oltean Péter, és Gajcsán Gál Alina személyében.

A kerekasztal-beszélgetésen részt vett Sin József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke; Bihari Szabolcs, a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének (NYEOMSZSZ) elnöke; Orban Dusan, a Muravidéki Magyar Nemzeti Közösség elnöke; Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke; Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke; Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke Felvidék képviseletében; Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Szövetség elnöke; Tánczos Barna, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora; Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese; Potápi Árpád János, a Nemzetpolitikai Államtitkárság államtitkára.

'Fel a tetejéhez' gomb