Ferenc pápa a táborszervezőknek: Vigyázzatok a gyerekekre!

Ferenc pápa az előző évekhez hasonlóan idén is fölkereste a Vatikáni Kertekben működő „Estate Ragazzi” nyári tábort, amelyet vatikáni alkalmazottak gyermekeinek szerveznek. Ezúttal a júniusban átadott Szent József-központ sportpályáján találkozott, beszélgetett a fiatalokkal családról, békéről, szentévről – számolt be róla a vaticannews.va oldal.

Mint írták, a szentatya csütörtökön reggel a Szent Márta-házban fogadta azokat a jótevőket, akiknek köszönhetően létrejött az új Szent József-központ. A táborban nagy taps tört ki a Szentatya érkezésének hírére.

A pápát Fernando Vérgez Alzaga bíboros és Raffaella Petrini nővér, Vatikánvárosi Állam Kormányzóságának elnöke és főtitkára fogadták. A gyerekek eközben padeleztek (ez egy ütősport), kártyáztak, a medencébe ugráltak, majd felhangzott a tábor himnusza.

A pápa találkozott a nyári tábor nevelőivel, akiknek köszönetet mondott a munkájukért.

Néhányan közületek gyerekként vettetek részt a táborban, és most közreműködőként segítetek. Vigyázzatok a gyerekekre!

Bár nem közvetlenül tartozik ide, de szavai megszívlelendők, sőt különösen aktuálisak Magyarországon a szolnoki kalandparkban történt gyermekbántalmazás miatt.

Szolnoki KDNP elnök a gyereket felrúgó karateedzőről: Négygyermekes édesapaként és pedagógusként is megdöbbentettek a történtek

Visszatérve a vatikáni táborra: Ferenc pápa beszélgetett a táborozó gyerekekkel is. Mint arról a vaticannews.va beszámolt, öten közülük kérdéseket tettek föl a szentatyának. Elsőként a legkisebb, Paolo: „Kik voltak a lovagjai, amikor kicsi volt?” – kérdezte, utalva a tábor idei témájára: „Kóbor lovagok”. A pápa azonnal rávágta: „A szüleim”. Ezután felidézett néhány gyerekkori emléket Argentínából, amikor négy testvérével az asztalnál ültek a szüleikkel:

A szülők, a család által növekedünk

– mondta, majd a nagyszülők fontosságát emelte ki.

Egy másik gyermek, Matilde éppen a nagyszülőkről érdeklődött, mire Ferenc pápa elmesélte, hogy a nyarakat vagy az apai, vagy az anyai nagyszüleinél töltötte Argentínában.

Beszéljetek a nagyszüleitekkel!

– buzdította a gyerekeket a pápa, majd megkérdezte, mit gondolnak a nagymamákról, nagypapákról.

„A nagyszülők segítenek nekünk, hogy megtaláljuk az utunkat”– válaszolta egy lány. „Örömet adnak” – mondta egy másik. „Jól van, ügyesek vagytok, legyetek mindig a nagyszüleitek közelében, rendben?” – nyugtázta válaszaikat a pápa a beszámoló szerint.

A béke fontosságáról is beszélt a szentatya a gyerekeknek:

Békét teremteni a legszebb dolog az életben, és meg kell tanulnunk kibékülni otthon, amikor veszekszünk a testvérünkkel, amikor haragszunk. Sose feküdjetek le haraggal, béküljetek ki előtte

– mondta nekik, s hozzátette: ez mindenkire érvényes: „a szülőkre is, amikor veszekednek”.

A szintént táborozó Michele a 2025-ös szentévről kérdezte a pápát: „Hogyan készülhetünk mi, fiatalok a jubileumra?”

A jubileum az öröm szóból ered. Ezért mindig örömmel kell készülni rá

– felelte a Szentatya. „Az öröm azonban nem egyenlő a szórakozással, ami nem mindig jó dolog” – fűzte hozzá. Végül Alice felolvasott egy levelet az egész közösség nevében, amelyben csodálatos élménynek nevezte a nyári tábort.

A találkozó végén léggömböket engedtek el a táborozók Forrás: vaticannews.va

A találkozó végén együtt imádkoztak, majd természetes gumiból készült színes léggömböket engedtek el, mindegyiken a következő a felirat szerepelt:

Neked, kedves lány és kedves fiú: értékes vagy Isten szemében.

Ezzel a jelképes gesztussal akarták mindél több emberhez eljuttatni a pápa üzenetét – magyarázták a szervezők a tudósításban írtak szerint.

Címlapkép: Ferenc pápa idén is fölkereste a Vatikáni Kertekben működő „Estate Ragazzi” nyári tábort. Forrás: vaticannews.va


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb