Ursula von der Leyen bírósági pert vesztett egy nappal a jövőjéről döntő szavazás előtt!

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke továbbra is hivatalában maradna. Csütörtökön döntenek a következő ciklus bizottsági elnökéről az Európai Parlamentben. Az Európai Unió Bíróságának szerdai, a Bizottság működésével kapcsolatos szabálytalanságokra rámutató, elmarasztaló ítélete viszont sokat nyomhat a latban; a személye ellen.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy az Európai Bizottság nem biztosított „kellően széles körű hozzáférést” a nyilvánosság számára a Covid-19 vakcinaszerződésekhez. Az uniós bíróság megsemmisítette a Bizottság azon határozatát, amely révén a szerződések egyes részeit titkosította.

Az ítéletet alig több mint 24 órával azelőtt hozták meg, hogy az európai parlamenti képviselők döntenek von der Leyen politikai jövőjéről – írta a politico.eu. A 720 uniós törvényhozóból 361-nek kell támogatnia őt a várhatóan szorosnak ígérkező titkos szavazáson.

A Nézőpont Intézet felmérése szerint egyébként a magyarok többsége, függetlenül ettől az ítélettől, nem látná szívesen a továbbiakban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki székében.

A Tisza Párt és a DK együttműködésének kezdete lesz Ursula von der Leyen újraválasztása?

Előzmények:

Az egyik frakció, amelytől von der Leyen támogatást remélhetett, éppen azok a Zöldek, amelynek tagjai az oltóanyaggal kapcsolatos bírósági pert elindították… Ők nyújtottak be kérvényt a vakcinaszerződésekhez és bizonyos kapcsolódó dokumentumokhoz való hozzáférés érdekében, hogy megértsék a Bizottság és a Covid-19 vakcinagyártók közötti 2021-es megállapodást.

Ám a Bizottság csak részleges hozzáférést adott a szerződésekhez, azzal érvelve, hogy egyes részeket kereskedelmi érdekek védelmében vagy adatvédelmi okokból szerkesztettek át. A Zöldek európai parlamenti képviselői ezután idézték bíróság elé a Bizottságot az információ kiadásának megtagadása miatt.

Címlapkép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke. Fotó: MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb