150 éves lett Tokió első katolikus temploma

A Szent József-székesegyház volt az első katolikus templom Tokióban, 16 évvel megelőzte a városi érsekséget. Jubileumot ünnepel idén az épület: 150 éves lett – írta az Aleteia.

A Tsukiji körzetben lévő templomot 1874-ben szentelték fel Szent József tiszteletére. Az épületben különleges szentmisét celebrált Tarcisius Isao Kikuchi tokiói érsek, aki tavaly óta a Caritas Internationalis elnöke is. A tsukiji templomot a párizsi Külföldi Missziós Társaság (MEP) alapította. Az épületet az érsekség első székesegyházává emelték.

Tokió legrégebbi templomát 1999-ben a város történelmi épületeként ismerték el. Kikuchi érsek a június 30-i szentmisén elmondott homíliájában a régi székesegyház történetéről beszélt, és végigkísérte a kereszténység történetét a szigetországban:

„Ahogy 150 évvel ezelőtt, úgy ma is sok kihívással kell szembenéznünk, de reményünk ugyanolyan erős, mint azoké a misszionáriusoké, akik ezt a templomot építették.”

-mondta. Az érsek arra is kitért, hogy a népesség fogy és egyre öregedőbb a társadalom Japánban. A lakosság mintegy 30 százaléka 65 év feletti, a népességnövekedés mértéke pedig alig 0,4 százalék.

Az atya hangsúlyozta továbbá, hogy az Ukrajnában, Gázában és Mianmarban zajló jelenlegi fegyveres konfliktusok nagyon sötét időt festenek, reméli, hogy az egyház fényforrás tud lenni. Hozzátette: ezt a fényt a kölcsönös támogatás, a szolidaritás és mindenekelőtt a velünk járó Úr jelenléte gyújtja meg.

Kiemelt képen: A tokiói Szent József katolikus templom. Fotó forrása: Wikipedia


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb