Nézőpont Intézet: Átláthatatlanok a kormánykritikus médiumok külföldről származó bevételei

A kormánykritikus médiumokhoz Magyarországon kívülről érkező források teljes körének felderítése – vonatkozó és hatékony szabályozás hiányában – gyakorlatilag lehetetlen – jelentette ki egy Facebook-bejegyzésében a Nézőpont Intézet. A bejegyzésben felhívták a figyelmet Sajtószabadság Magyarországon című 26 oldalas elemzésükre.

Az egyes kiadók (cégek, alapítványok vagy egyesületek) nyilvános éves beszámolóiban ezen bevételek „egyéb bevétel” vagy „támogatás” cím alatt szerepelnek, de azok részletezése opcionális, így még az sem deríthető ki feltétlenül, hogy belföldről vagy külföldről érkeztek források – írták a bejegyzésben.

Amennyiben az egyes orgánumok saját felületükön hoznak nyilvánosságra ilyen adatokat, úgy ott sem mindig nevezik meg a pontos támogatókat. A 2023-as évre vonatkozóan a 444.hu-t kiadó Magyar Jeti Zrt. például „olvasó támogatások” alatt 42 milliós bevételt jelez, a nyugat.hu-t kiadó Nyugat Média és Világháló Egyesület 90 milliós forrást „az Európai Unió költségvetéséből vagy más államtól, nemzetközi szervezettől származó támogatás” soron, a Partizán YouTube-csatornát üzemeltető alapítvány pedig 572 milliós „külföldi támogatás”-t vagy 105 milliónyi „nem magánszemély”-től származó forrást jelölt meg – folytatták.

Már a gyakran átláthatatlan éves beszámolók alapján is biztosan kijelenthető, hogy kifejezetten kormánykritikus médiumokhoz éves szinten milliárdos nagyságrendű külföldi donációk érkeznek

– szögezték le.

Címlapkép forrása: Facebook/Nézőpont


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb